Οργή Ευρωβουλευτών για τον διορισμό Σελμάιερ

[European Parliament]

Την αγανάκτησή τους για τον διορισμό του Μάρτιν Σελμάιερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο κορυφαίο γραφειοκρατικό πόστο της Κομισιόν, εξέφρασαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σελμάιερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014, διορίστηκε στην οργανική θέση του Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν τον περασμένο μήνα, με μια διαδικασία που αρκετοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν «αδιαφανή» και «πραξικοπηματική».

Ωστόσο, η απροσδόκητη κίνηση προκάλεσε εκτεταμένη κριτική από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους παρατηρητές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι κανόνες μπορεί να έχουν καμφθεί και να μην γίνονται σεβαστοί οι κανόνες διαφάνειας.

«Υπάρχει καλύτερος (τρόπος) να ρίξουμε νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών και να διαιωνίσουμε τον μύθο πως τα πράγματα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες;», διερωτήθηκε η Φρανσουάζ Γκροστέτ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (δεξιά), της μεγαλύτερης παράταξης στο ΕΚ, στην οποία ανήκουν τόσο ο Γιούνκερ, όσο και ο Σελμάιερ.

Κομβικής σημασίας για την ΕΕ το ζήτημα της διαφάνειας

Η εικόνα των μη εκλεγέντων γραφειοκρατών που συνάπτουν μυστικές συμφωνίες στην ΕΕ έχει αποκτήσει αυξημένο ενδιάφερον τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας ευρύτερα το ζήτημα της διαφάνειας στην ΕΕ.

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι συχνά πολύ πιο διαφανή από τα αντίστοιχα σε …

«Η Ευρώπη δεν ανήκει στους δημόσιους λειτουργούς, αλλά στους πολίτες της Ευρώπης — οι πρώτοι είναι εκεί για να υπηρετούν τους δεύτερους, όχι για να αποκομίζουν ίδιο όφελος ή να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα», συμπλήρωσε η ίδια. «Ειλικρινά, αυτοπυροβοληθήκαμε στο πόδι», έκρινε.

Μερικά λεπτά αφότου εγκρίθηκε ο διορισμός, ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο μέχρι εκείνη τη στιγμή Γενικός Γραμματέας, Αλεξάντερ Ιταλιάνερ, αποφάσισε να παραιτηθεί και ζήτησε από τους Επιτρόπους να εγκρίνουν τον διορισμό του 47χρονου Σελμάιερ στο κορυφαίο αξίωμα της Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου στο ΕΚ, ο κ. Έτινγκερ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε «τα πάντα όπως προβλέπεται». «Είναι ένας απόλυτα σωστός διορισμός, βάσει των κανονισμών», επέμεινε.

Με βάση τους κανονισμούς για το προσωπικό της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δικαίωμα να κάνει διορισμούς σε κορυφαία αξιώματα, σημείωσε ο κ. Έτινγκερ και πρόσθεσε: «αισθανόμαστε ότι ο Μάρτιν Σελμάιερ είναι 100% κατάλληλος για τη θέση στην οποία διορίστηκε». Κάλεσε τους Ευρωβουλευτές να δώσουν στον Σελμάιερ μια ευκαιρία και να τον κρίνουν με βάση τα αποτελέσματα της δουλειάς του. «Δεν πρέπει να μετατρέψουμε τον κ. Σελμάιερ σε κάποιου είδους τέρας», διότι «δεν είναι», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Σοφία Ίντε Φελντ, της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Έτινγκερ, κατηγορώντας τον ότι αντιμετωπίζει τους Ευρωβουλευτές σαν να είναι «ηλίθιοι».

«Ειλικρινά δεν έχω λόγια μπροστά στο θέαμα 28 ισχυρών πολιτικών που έχουν επιλεγεί για την πολιτική ηγεσία αυτής της ηπείρου αλλά τους σέρνει από τη μύτη ένας δημόσιος υπάλληλος», τόνισε. «Αν οι Επίτροποι εκφοβίζονται τόσο εύκολα από έναν δημόσιο λειτουργό, αν κάνουν σαν αβοήθητα παιδάκια όταν πρέπει να πάρουν μια απροσδόκητη απόφαση για το προσωπικό, πώς να περιμένουμε ότι θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα μπροστά στον (πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ, για παράδειγμα, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου;».

Η κ. Ίντε Φελντ κάλεσε την Κομισιόν να διορθώσει αυτό το «σοβαρό σφάλμα» και τόνισε ότι η κίνηση αυτή «καταστρέφει όλη την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως υπερασπιστή της ακεραιότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση».

Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φαράτζ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit, υποστήριξε από την πλευρά του πως η διαδικασία αποκάλυψε το πώς πραγματικά γίνονται τα πράγματα στην ΕΕ.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Ντένις Ντε Γιονγκ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά) έκρινε ότι «όλα βρωμάνε σε αυτόν τον διορισμό» και ότι «όλα έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες». Ο κ. Ντε Γιονγκ ανέφερε ότι αισθάνεται σαν «να επιστρέψαμε στην εποχή της Επιτροπής (του Λουξεμβουργιανού Ζακ) Σαντέρ», που είχε παραιτηθεί το 1999 μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για απάτη.

Στη εποχή Σαντέρ αναφέρθηκε και ο Γκι Φερχόφστατ: «αν η Επιτροπή Γιούνκερ δεν προσέξει, θα έχει την ίδια τύχη», προειδοποίησε μέσω Twitter.

Πάντως, πολλοί Ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον κ. Γιούνκερ, διότι δεν εμφανίστηκε ο ίδιος για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να διενεργήσει σε βάθος έρευνα για τον διορισμό.

Σε περίπτωση που ο διορισμός του κ. Σελμάιερ δεν ακυρωθεί, θα παραμείνει στον θώκο για πολύ καιρό μετά το τέλος της θητείας του κ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποχωρήσει το 2019, καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία.

Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια: Η Επιτροπή Γιούνκερ βελτίωσε τη διαφάνεια

Τον ρόλο και τη συμβολή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (European Ombudsman) στην προώθηση της δημοκρατικής λογοδοσίας και της διαφάνειας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τόνισε η επικεφαλής του οργανισμού, Emily O’ Reilly σε αποκλειστική συνέντευξή της στη EURACTIV Ελλάδoς.

Η κ. O’ Reilly ανέλαβε …

Τέλος, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, η Ιρλανδή Έμιλι Ο’ Ράιλι, ανέφερε μέσω Twitter ότι έχει λάβει δύο διαμαρτυρίες για την προαγωγή του Μάρτιν Σελμάιερ και «τις εξετάζει».