Ολλανδία: Αριθμός ρεκόρ γυναικών στη νέα κυβέρνηση

Ένας πρωτοφανής αριθμός 14 από τους 29 υπουργούς και υφυπουργούς θα είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των 10 από τους 20 υπουργούς. [EPA-EFE/BART MAAT]

Αριθμός ρεκόρ γυναικών αναμένεται να απαρτίσει την επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού ο επερχόμενος συνασπισμός δημοσίευσε τον κατάλογο των υπουργών και των υφυπουργών του την Κυριακή (2 Ιανουαρίου).

Ένας πρωτοφανής αριθμός, 14 από τους 29 υπουργούς και υφυπουργούς θα είναι γυναίκες. Ειδικότερα,  γυναίκες θα ηγούνται στα 10 από τα 20 υπουργεία.

Ο τετρακομματικός συνασπισμός θα ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου μετά την επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο – ρεκόρ 271 ημερών μετά τις εκλογές του Μαρτίου – παρέχοντας στον πρωθυπουργό Mark Rutte μια τέταρτη θητεία στο αξίωμα.

Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών και ηγέτης της κεντροδεξιάς Wopke Hoekstra, γνωστός για τη «γερακίσια» στάση του όσον αφορά τις δαπάνες, θα γίνει υπουργός Εξωτερικών. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Sigrid Kaag θα τον αντικαταστήσει στην προηγούμενη θέση του.

Ο διορισμός του υπουργού Οικονομικών παρακολουθείται στενά καθώς η Ολλανδία θεωρείται ένας από τους τέσσερις «φειδωλούς» της ΕΕ μαζί με την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία που συγκρούονται με άλλα κράτη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Ernst Kuipers, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη μετακίνηση ασθενών με κορονοϊό σε όλη τη χώρα, θα αντικαταστήσει τον Hugo de Jonge στο υπουργείο Υγείας.