Ολάντ: Η συμμαχία με την αριστερά θα «σκοτώσει» τους Σοσιαλιστές

«Ό,τι και να γίνει, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να ξαναϊδρυθεί», είπε επίσης, αναγνωρίζοντας την πολύ λεπτή κατάσταση που αντιμετωπίζει τώρα ο πολιτικός σχηματισμός. [A.PAES/Shutterstock]

Μια συμμαχία μεταξύ των αριστερών κομμάτων της Γαλλίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να καταλήξει στην εξαφάνιση του παραδοσιακού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προειδοποίησε ο άλλοτε ηγέτης των σοσιαλιστών και πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, πρώην ισχυρό κέντρο στη γαλλική πολιτική σκηνή, έχει δει φθίνουσα εκλογική επιρροή στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Με 6,36% των ψήφων το 2017, το κόμμα σημείωσε το ιστορικό χαμηλό 1,75% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών φέτος.

Ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, η ηγεσία του κόμματος σκέφτεται μια συμμαχία με το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα La France Insoumise, του οποίου ο ηγέτης Ζαν- Λικ Μελανσόν ήρθε σχεδόν τρίτος με σχεδόν 22% των ψήφων στον πρώτο εκλογικό γύρο.

Όσοι δεν συμφωνούν με την κίνηση κλήθηκαν μάλιστα από τον πρώτο γραμματέα του κόμματος Ολιβιέ Φορ να αποχωρήσει από το κόμμα.

Αλλά μια συμφωνία μεταξύ του φιλοευρωπαϊκού κεντροαριστερού κόμματος και του ριζοσπαστικού αριστερού κινήματος είναι «απαράδεκτη», είπε ο Ολάντ την Πέμπτη (28 Απριλίου), προσθέτοντας ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνάπτοντας συμφωνία με τη ριζοσπαστική αριστερά σημαίνει ότι «θα αποφάσιζε την εξαφάνισή του». Το κίνημα του Μελανσόν ασκεί έντονη κριτική στην ΕΕ και υποστηρίζει την «ανυπακοή» σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ως εναλλακτική λύση, ο πρώην πρόεδρος πιστεύει ότι «μια άλλη ένωση», μαζί με οικολόγους και κομμουνιστές, είναι δυνατή καθώς «οι ινσουμί (το κίνημα του Μελανσόν) δεν θέλουν να κάνουν χώρο στους εταίρους τους».

«Ό,τι και να γίνει, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να ξαναϊδρυθεί», είπε επίσης, αναγνωρίζοντας την πολύ λεπτή κατάσταση που αντιμετωπίζει τώρα ο πολιτικός σχηματισμός.