Οικονομική και κοινωνική συνοχή στο επίκεντρο της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ

Με κεντρικό σύνθημα «Cohesion, a common European value» άνοιξε την παρουσίαση του προγράμματος προτεραιοτήτων της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Lucian Fatu, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Fatu, η πολύπλοκη ατζέντα των συζητήσεων πρόκειται να κινηθεί γύρω από 4 βασικούς άξονες:

  1. Σύγκλιση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα κοινωνικά δικαιώματα, την απασχόληση των νέων, με ιδιαίτερη έμφαση στη ψηφιοποίηση, την καινοτομία και τη διασύνδεση με την Ενιαία Αγορά της ΕΕ.
  2. Ασφάλεια, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων και της τρομοκρατίας, αλλά και την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου.
  3. Ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία σε διεθνές επίπεδο, που θα επιτευχθεί μέσα από τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, την πολυμέρεια και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών-μελών.
  4. Μια Ευρώπη με κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, καταπολεμώντας παράλληλα φαινόμενα ξενοφοβίας, κοινωνικής ανισότητας και ρατσισμού.

«Η ρουμανική προεδρία δεν προτίθεται να επιβάλλει καμία ατζέντα. Αντίθετα, στόχος μας είναι η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης σε μια πληθώρα καίριων θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη συλλήβδην», υπογράμμισε ο κ. Fatu.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι κατά το δεύτερο μισό της προεδρίας θα τεθούν επί τάπητος το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027 και ζητήματα νομοθετικής υφής. «Βεβαίως, για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη στοχοθεσία απαιτείται η στρατηγική συνεργασία όλων των κρατών-μελών», διευκρίνισε ο πρέσβης.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό που απηύθυνε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίσιμη πολιτική και κοινωνική συγκυρία που διέρχεται η Ευρώπη, λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές.

«Πρόκειται για μια χρονιά με δύο μείζονος σημασίας γεγονότα: Την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και την επαναχάραξη της πορείας της Ένωσης», σημείωσε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης κινήτρων για τους νέους, προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φάντασμα του λαϊκισμού και της αντιευρωπαϊκότητας. Θέλουμε να ψηφίσουν όχι μόνο όσοι πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και όσοι έχουν θεμιτά ερωτήματα για την Ευρώπη», κατέληξε.

X