Οι συνταξιούχοι του Μαυροβουνίου καθώς «μόλις και μετά βίας επιβιώνουν», απαιτούν περισσότερα χρήματα

Το 2019, ο τότε πρωθυπουργός Duško Marković δήλωσε ότι η μέση σύνταξη στο Μαυροβούνιο, στα 289 ευρώ, είναι η υψηλότερη στα Δυτικά Βαλκάνια, με μόνο τα μέλη της ΕΕ Κροατία και Σλοβενία να έχουν υψηλότερες συντάξεις. [Shutterstock/thekovtun]

Οι συνταξιούχοι απαίτησαν αύξηση των συντάξεων και κατήγγειλαν ότι βρίσκονται «στα όρια της βιολογικής επιβίωσης» κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου τη Δευτέρα.

Το 2019, ο τότε πρωθυπουργός Duško Marković δήλωσε ότι η μέση σύνταξη στο Μαυροβούνιο, στα 289 ευρώ, είναι η υψηλότερη στα Δυτικά Βαλκάνια, με μόνο τα μέλη της ΕΕ Κροατία και Σλοβενία να έχουν υψηλότερες συντάξεις.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Momo Joksimović, ηγέτης του Κόμματος Συνταξιούχων, δήλωσε ότι οι συντάξεις αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά ένα ευρώ κάθε χρόνο από το 2010. Η νέα κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού Dritan Abazovic υποσχέθηκε αύξηση 8,15%, αλλά ο Joksimović δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, ανέφερε το N1 Bosnia.

«Αυτή η προσαρμογή έχει ήδη φαγωθεί από τον πληθωρισμό. Οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όρια της βιολογικής επιβίωσης και δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο», δήλωσε.

Σε μια απροκάλυπτη κριτική για την κοινωνική πρόνοια της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, ο Joksimović είπε ότι «έχουμε την πιο φτωχή δημόσια υγεία και μόνο τυπικά δωρεάν. Το Μαυροβούνιο έχει περίπου 300.000 ανθρώπους που ζουν λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων 80.000 συνταξιούχων».

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας, η οποία άνοιξε τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ το 2012, είναι περίπου 622.000.