Οι κατηγορίες για παρενόχληση κροταλίζουν το φινλανδικό κοινοβούλιο και τα μέσα ενημέρωσης

Τα ζητήματα ήρθαν στο προσκήνιο μετά τη δημοσίευση από τον Γιάρνο Βαχακάινου, τον δεύτερο αντιπρόεδρο του λαϊκιστικού και εθνικιστικού κόμματος «Η εξουσία ανήκει στον λαό» (VKK), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας φωτογραφίας της αντιπροέδρου του κόμματος των Πρασίνων Λίρις Σουόμελα να κάθεται στην καφετέρια του κοινοβουλίου φορώντας ένα κοντό φόρεμα. [Shutterstock/Aija Lehtonen]

Τι είναι δημόσιος χώρος και τι όχι, και ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά; Πέρα από την πολιτική, τα ζητήματα της ιδιωτικής ζωής και της σεξουαλικής παρενόχλησης κυριάρχησαν στη συζήτηση γύρω από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινοβούλιο την Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Τα ζητήματα ήρθαν στο προσκήνιο μετά τη δημοσίευση από τον Γιάρνο Βαχακάινου, τον δεύτερο αντιπρόεδρο του λαϊκιστικού και εθνικιστικού κόμματος «Η εξουσία ανήκει στον λαό» (VKK), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας φωτογραφίας της αντιπροέδρου του κόμματος των Πρασίνων Λίρις Σουόμελα να κάθεται στην καφετέρια του κοινοβουλίου φορώντας ένα κοντό φόρεμα.

Ο Βαχακάινου, σε μια αδέξια προσπάθεια να κάνει χιούμορ, παρομοίασε το να ντύνεται έτσι, με σεξουαλική παρενόχληση. Η Σουόμελα από την πλευρά της θεώρησε ότι παραβιάζεται η ιδιωτική της ζωή και αισθάνθηκε παρενοχλημένη επειδή απλώς είναι μια νεαρή γυναίκα.

Μιλώντας στο Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STT), ο διευθυντής πληροφοριών και επικοινωνίας του κοινοβουλίου Ράινερ Χίντσμπεργκ επιβεβαίωσε ότι το θέμα διερευνήθηκε και «περαιτέρω ενέργειες θα αποφασιστούν εντός των ημερών».

Οι κανόνες σχετικά με την καφετέρια του κοινοβουλίου που δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό είναι σαφείς. Επιτρέπονται οι πανοραμικές φωτογραφίες πριν και μετά τις συνεδριάσεις της ολομέλειας, αλλά η βιντεοσκόπηση ατόμων απαιτεί άδεια.

Ένας νέος κανονισμός που εξετάζεται μπορεί να αλλάξει το δικαίωμα εισόδου και μετακίνησης στο κοινοβούλιο χωρίς συνοδεία. Ο Γιάρμο Βαχακάινου που τράβηξε την αμφιλεγόμενη φωτογραφία, δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βανχάνεν σχολίασε στην ταμπλόιντ Iltalehti ότι για παράδειγμα η απαγόρευση σε κάποιον να «εισέλθει στο ιερό της ανοιχτής δημοκρατίας» δεν θα ήταν απλή υπόθεση.

Παραδοσιακά, τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης σέβονται την ιδιωτική ζωή των πολιτικών. Όμως, οι καιροί αλλάζουν. Νωρίτερα τον Ιούνιο, το σκανδαλοθηρικό περιοδικό Seiska δημοσίευσε μια φωτογραφία του οπίσθιου μέρους της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν και προκάλεσε σάλο. Και όταν δημοσιεύτηκαν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες του τετράχρονου γιου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο που παρακολουθούσε έναν αθλητικό διαγωνισμό, ο πρόεδρος και η σύζυγός του παρακάλεσαν να μην τραβηχτούν τέτοιες φωτογραφίες. Το Συμβούλιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (CMM) ενημέρωσε την Πέμπτη (23 Ιουνίου) ότι εξετάζει την υπόθεση και τις συνέπειές της.

Σε άλλες ειδήσεις. Ο Βίλι Ρίντμαν, βουλευτής του φιλελεύθερου-συντηρητικού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «μέχρι νεωτέρας», αφού η Helsingin Sanomat είχε δημοσιεύσει την Κυριακή 19 Ιουνίου ένα κομμάτι ερευνητικής δημοσιογραφίας που υποστήριζε ότι ο Ρίντμαν είχε χρησιμοποιήσει την πολιτική του ιδιότητα για να προσελκύσει νεαρές και μάλιστα ανήλικες γυναίκες. Ο Ρίντμαν αρνήθηκε τις κατηγορίες και η αστυνομία δεν άσκησε δίωξη. Το θέμα προκάλεσε ενδοσκόπηση σε όλο το πολιτικό φάσμα και τα κόμματα.