Οι Ιταλοί εργαζόμενοι χωρίς πιστοποιητικά Сovid-19 δεν θα απολύονται αλλά ούτε θα πληρώνονται

Όποιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό θα θεωρείται «αδικαιολόγητα απών» και δεν θα πληρώνεται. [EPA-EFE/ Riccardo Antimiani]

Οι Ιταλοί εργαζόμενοι χωρίς πιστοποιητικά Сovid-19 δεν θα απολύονται αλλά ούτε θα πληρώνονται.

Μια νέα νομοθετική πράξη που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρέχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα πιστοποιητικά Covid-19, που θα είναι υποχρεωτικά για κάθε εργαζόμενο στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία από την Παρασκευή. Δικαίωμα σε πιστοποιητικό έχει όποιος έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει πρόσφατα από Covid-19 ή έχει αρνητικό τεστ 48 ωρών.

Η διάταξη υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα απολυθεί κάποιος που δεν διαθέτει πιστοποιητικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Όποιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό θα θεωρείται «αδικαιολόγητα απών» και δεν θα πληρώνεται.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές είναι ευέλικτες όσον αφορά τη συχνότητα των ελέγχων από την πλευρά των εργοδοτών, οι οποίοι μπορούν είτε να προβαίνουν σε τυχαίους ελέγχους «σε ημερήσιο δείγμα τουλάχιστον 20% του προσωπικού – που εν τέλει εξασφαλίζουν τον γενικό έλεγχο – ή να ελέγχουν καθημερινά το προσωπικό κατά την είσοδο ή την έξοδο από τον χώρο εργασίας.

Το διάταγμα που προαναγγέλθηκε προ μηνός – στις 16 Σεπτεμβρίου – είναι ένα από τα πιο αυστηρά διεθνώς και στόχευε στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο ήλπιζε η ιταλική κυβέρνηση δεδομένου ότι την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση, ο αριθμός των νέων ραντεβού για την πρώτη δόση ναι μεν αυξήθηκε από 50.000 σε 70.000, φτάνοντας μέχρι και τα 80.000 μια εβδομάδα αργότερα, ωστόσο στη συνέχεια «έπεσαν» στα 50.000 ραντεβού.

Σήμερα, το 77,3% του συνόλου του ιταλικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας, δεν έχουν εμβολιαστεί.