Οι ηγέτες της ΕΕ θα απορρίψουν τα σχέδια για μικρότερη Επιτροπή στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

[European Union - European Council]

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να απορρίψουν την ιδέα να έχουν λιγότερους Επιτρόπους, όπως συνιστά η Συνθήκη, σε μια σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, στην οποία θα παλέψουν να επιτύχουν συναίνεση για τη διανομή των κορυφαίων θέσεων της Ένωσης, δεδομένου ότι υπάρχει “πλήρης ατζέντα” στη συνάντηση, ανέφεραν πηγές στην EURACTIV.com

Το άρθρο 17 παράγραφος 5 της συνθήκης της ΕΕ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν αριθμό Επιτρόπων που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του αριθμού των χωρών της ΕΕ. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αριθμός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 Επίτροποι, δέκα λιγότεροι από σήμερα.

Αλλά η συνθήκη προσθέτει “… εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει ομόφωνα να τροποποιήσει αυτόν τον αριθμό“.

Στο πλαίσιο της δέσμης που συμφωνήθηκε με την Ιρλανδία πριν από το δεύτερο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 2009 σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι ηγέτες της ΕΕ δέχθηκαν να κρατήσουν έναν Επίτροπο ανά χώρα, ώστε το Δουβλίνο να μην χάσει τη θέση του. και άλλα μικρότερα κράτη μέλη έμειναν ικανοποιημένα από τη συμφωνία αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε το 2013 να αναθεωρήσει την εν λόγω απόφαση πριν αναλάβει η επικείμενη Επιτροπή.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα λάβουν την απόφαση κατά τη σύνοδό τους στις 20-21 Ιουνίου. Ωστόσο, παρά τα όσα αναφέρουν οι συνθήκες και τα πλεονεκτήματα μιας μικρότερης Επιτροπής, θα επιβεβαιώσουν το status quo.

Δεν υπάρχει “όρεξη” για μια μικρότερη Επιτροπή, σύμφωνα με όσα είπε μια πηγή της ΕΕ στην EURACTIV.com. Η ίδια πηγή προέβλεπε ότι η απόφαση θα είναι “τυπική”, καθώς η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι “ευτυχισμένη” με την τρέχουσα διανομή.

Μόνο λίγοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν και ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, υπερασπίστηκαν ανοιχτά ένα μικρότερο εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.

Ούτε η απερχόμενη Επιτροπή δεν υποστήριξε ολόψυχα μια μείωση.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, η ομάδα του Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι ένα μικρότερο Κολέγιο Επιτρόπων “θεωρητικά θα ήταν πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του, θα ήταν ευκολότερο στη διαχείριση και θα επέτρεπε μια πιο ισορροπημένη διανομή χαρτοφυλακίων μεταξύ των μελών του”.

Ωστόσο, πρόσθετε ότι οι απεσταλμένοι των κρατών μελών που θα έχαναν θέση θα επηρέαζαν την εθνική εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και θα παρεμπόδιζαν ένα χρήσιμο κανάλι επικοινωνίας με τους πολίτες και τις εθνικές αρχές.

Βελτίωση με το τρέχον σύστημα

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα και η αποτελεσματικότητα με μεγάλο αριθμό Επιτρόπων, η Επιτροπή Juncker δημιούργησε έξι Αντιπροέδρους που είναι υπεύθυνοι για ένα σύνολο πολιτικών.

Η απερχόμενη Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η διττή δομή των αντιπροέδρων και των Επιτρόπων “έχει δείξει την αξία της” και δήλωσε ότι “θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον”.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι αυτή θα είναι η θέση του Juncker κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Ωστόσο, κάποιοι από την Επιτροπή υποστήριξαν τη θέση για ένα μικρότερο σώμα κατά την επόμενη θητεία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici.

Δύσκολη σύνοδος κορυφής

Αν και δεν αναμένονται σημαντικές δυσκολίες στην εξεύρεση συμφωνίας για το θέμα αυτό, θα ήταν πιο δύσκολο να σφραγιστεί μια συμφωνία σχετικά με τους διορισμούς υψηλού επιπέδου για την επόμενη θητεία, συμπεριλαμβανομένων των προεδριών της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΚΤ.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις 28 Μαΐου για να αρχίσουν να συζητούν πιθανούς υποψηφίους για τις θέσεις.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μειώνουν τις προσδοκίες για την πρώτη αυτή συνάντηση, λέγοντας ότι ο στόχος θα είναι για τους ηγέτες να επεκτείνουν την εντολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ώστε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσες και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αναμένεται να είναι ο νικητής των εκλογών της ΕΕ.

Εάν συμβεί αυτό, ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Manfred Weber, θα είναι η πρώτη επιλογή να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι οι ηγέτες απέρριψαν την άμεση σχέση μεταξύ του αποτελέσματος των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της κορυφαίας θέσης του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2018.

Τουλάχιστον μισή ντουζίνα χώρες, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία, έχουν ήδη μιλήσει ενάντια στη λεγόμενη αυτοματοποίηση του συστήματος Spitzenkandidat.

Οι ηγέτες θα πρέπει να επιλύσουν ένα πολύπλοκο παζλ για να επιλέξουν τους νέους πηδαλιούχους άνδες και γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές ισορροπίες, το φύλο και τη γεωγραφική ισορροπία. Αυτό θα περιπλέξει περαιτέρω την εκλογή των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ.

Ο Τσούκ θέλει να συμφωνήσει σε ένα ολόκληρο πακέτο στη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, όπως είπε μετά την άτυπη συνάντηση στο Σίμπιου της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν ότι η σύνοδος κορυφής θα έχει μια “πολυάσχολη” ατζέντα που θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα.

Πλήρης ατζέντα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και την κλιματική αλλαγή, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές διαιρέσεις μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων. Θα υπάρξει επίσης σύνοδος κορυφής του ευρώ, όπου θα συζητηθεί η δυνατότητα ξεχωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Η διεύρυνση θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μέρος του μενού, καθώς δώδεκα χώρες επιθυμούν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στους γειτονικούς υποψήφιους για ένταξη στην ΕΕ. Ακόμη και η μετανάστευση θα μπορούσε να προκύψει, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για νέες ροές μεταναστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι μια συνάντηση των εθνικών κυβερνητικών απεσταλμένων (sherpas) θα πραγματοποιούταν πιθανώς στις 14 Ιουνίου, αν και η ημερομηνία πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί δεδομένου ότι το Συμβούλιο Ecofin λαμβάνει χώρα εκείνη την ημέρα στο Λουξεμβούργο.

Προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος, η Σουηδία πρότεινε να ξεκινήσει η σύνοδος νωρίτερα από το συνηθισμένο για να αντιμετωπίσει την πλήρη ατζέντα, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Η Βουλγαρία πρότεινε την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το στρατηγικό θεματολόγιο της επόμενης εντολής πριν από τη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να δοθεί πρόσθετος χρόνος στους ηγέτες να συζητήσουν άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων θέσεων.

 

[Επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά: Zoran Radosavljevic και Sam Morgan]