Οι Έλληνες πέταξαν εκτός Βουλής τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή

[AP]

H Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) θριάμβευσε στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας την Κυριακή (7 Ιουλίου), εκθρονίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο επικεντρώθηκε σε μια προεκλογική εκστρατεία υπέρ της ανάπτυξης, εξασφάλισε 158 έδρες στη Βουλή.

Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να μειώσει τη φορολογία και να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον που θα προσελκύσει τις πολύ αναγκαίες νέες επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Έχει επίσης πει ότι θα καταπολεμήσει την ανοχή που έδειξε ο Τσίπρας απέναντι στην ανασφάλεια και τη βία στο κέντρο της Αθήνας.

Οι επίσημες κυβερνητικές θέσεις δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο σημερινός κύριος εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για μια «στρατηγική ήττα», καθώς θα αποτελέσει ισχυρή αντιπολίτευση με το 31,5% των ψήφων. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, το κόμμα του επικράτησε επίσημα στην κεντροαριστερή πλευρά της ελληνικής πολιτικής, σε βάρος του ΚΙΝΑΛ, το οποίο σημείωσε μόνο 8%.

Επίσης υπαινίχθηκε ότι η δημιουργία ενός άλλου μεγάλου προοδευτικού κόμματος είναι στα σκαριά.

Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία εξέλεξε το 2012 τους πρώτους της βουλευτές, δεν κατόρθωσε να περάσει το όριο του 3% και δεν θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή.

Η EURACTIV Ελλάδας ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στους νεοναζί, οι οποίοι πλέον έχασαν την ασυλία τους στη δίκη για τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από έναν οπαδό της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα κατηγορείται επίσης για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στη EURACTIV.com ότι αυτό ήταν το καλύτερο νέο των εκλογών. «Το νεοναζιστικό κόμμα είναι έξω από το κοινοβούλιο. Χρησιμοποίησαν την ελληνική ψήφο για να διαδώσουν τη ναζιστική προπαγάνδα τους, αλλά τώρα, αυτό έχει τελειώσει». Ο κ. Κούλογλου πρόσθεσε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ένα «σύμπτωμα» της οικονομικής κρίσης και της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας της χώρας.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η ελληνική πολιτική έχει πλέον επανέλθει στην ομαλότητα», δήλωσε ο Κουλόγλου, προσθέτοντας ότι η «σοβαρή εκδοχή» της Χρυσή Αυγή εισήλθε στο κοινοβούλιο, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.

Η Ελληνική Λύση είναι ένα φιλο-Ρωσικό, εθνικιστικό και αντι-μεταναστευτικό κόμμα, το οποίο σημείωσε 3,7%. «Αν και είναι σαφώς υπερεθνιστές, δεν κάνουν αναφορά στο νεο-ναζισμό», δήλωσε ο Κουλόγλου.

X