Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός χρειάζεται επτά βουλευτές για να σώσει την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός πρέπει να βρει άλλους επτά βουλευτές για να λάβει την ελάχιστη πλειοψηφία των 121 ψήφων στο κοινοβούλιο. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ προσπαθεί να πείσει επτά βουλευτές εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού να τον στηρίξουν για να σώσει την κυβέρνησή του μετά την ανακοίνωση του λαϊκιστικού κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ότι αποχωρεί από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά στη συνέχεια η κοινοβουλευτική του ομάδα άρχισε να διαλύεται. Έξι άτομα από το κόμμα αυτό ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό του Πέτκοφ, αλλά ελπίζει σε περισσότερους.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να βρει άλλους επτά βουλευτές για να λάβει την ελάχιστη πλειοψηφία των 121 ψήφων στο κοινοβούλιο. Εάν η αποστολή αυτή πετύχει, η Βουλγαρία θα κυβερνάται από ένα περίπλοκο μείγμα ενός συνασπισμού δύο φιλοευρωπαϊκών και ενός φιλορωσικού κόμματος (των Σοσιαλιστών) συν δώδεκα ανεξάρτητους βουλευτές. Ο Πέτκοφ σχολίασε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εξεύρεση «γενναίων βουλευτών» που θα στηρίξουν το κοινοβούλιο για την εξασφάλιση πλειοψηφίας.

«Δεν θα παραβιάσουμε τις αρχές μας. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και άλλοι γενναίοι άνθρωποι στο κοινοβούλιο που υποστηρίζουν την ιδέα ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη Βουλγαρία στη σημερινή της μορφή. Σηκώνουμε τα μανίκια μας και εργαζόμαστε μαζί. Τώρα χρειαζόμαστε άλλους επτά γενναίους ανθρώπους από την Εθνοσυνέλευση για να εκπληρώσουν τον όρκο τους και να βάλουν τη Βουλγαρία πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα», δήλωσε.

Ο Πέτκοφ σχολίασε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι της παραοικονομίας που δεν πληρώνουν φόρους χάνουν πολλά χρήματα εξαιτίας των ενεργειών της κυβέρνησης και θα ήταν ευτυχείς αν έπεφτε από την εξουσία.

«Όλοι όσοι έχουν κλέψει τη χώρα μέχρι σήμερα θα παραδοθούν στην εισαγγελία. Αυτή είναι η ομάδα ανθρώπων που αναρωτιούνται καθημερινά πώς να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η δεύτερη ομάδα ανθρώπων σχετίζεται με τα κέρδη από το φυσικό αέριο, τα οποία τώρα εξαντλούνται. Αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν επίσης ευτυχείς αν αυτή η κυβέρνηση δεν υπήρχε», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, εάν η Βουλγαρία εισέλθει σε μια νέα σειρά εκλογών, θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και χάσιμο ιστορικού χρόνου. Το 2021 οι Βούλγαροι ψήφισαν τρεις φορές σε βουλευτικές εκλογές μέχρι να επιτευχθεί ο σημερινός δύσκολος συνασπισμός. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βουλγάρων δεν επιθυμεί νέες εκλογές.

«Επικεντρωθήκαμε στο να έχουμε 121 βουλευτές που δεν έχουν εξαρτήσεις, κανέναν να σταματήσει την αλλαγή στην επιτροπή κατά της διαφθοράς, κανέναν να σταματήσει τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Η πολιτική κρίση έχει επίσης υψηλό οικονομικό κόστος. Εάν η Βουλγαρία δεν καταφέρει να τροποποιήσει 22 νόμους μέχρι το τέλος του έτους, θα μπλοκαριστεί η καταβολή 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης.