Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ως «σκιώδης καγκελάριος»;

«Δεν είμαι σκιώδης καγκελάριος», είπε σε δήλωσή του. «Θα δουλέψω εντατικά τις επόμενες ημέρες για να εξασφαλίσω μια ομαλή μετάβαση», πρόσθεσε. [EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA]

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ορκίστηκε τη Δευτέρα ως Καγκελάριος της Αυστρίας. Δήλωσε, μάλιστα, ότι σκοπεύει να συνεχίσει την «επιτυχημένη πορεία» που χάραξε ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε το Σάββατο ενώ η χώρα βρίσκονταν στα πρόθυρα κυβερνητικής κρίσης και μετά από κατηγορίες σε βάρος του για διαφθορά.

«Αφήνουμε πίσω μας δύσκολες, ταραγμένες μέρες», ανέφερε ο Σάλενμπεργκ στην εναρκτήρια ομιλία του, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η υπευθυνότητα και η σταθερότητα».

Ο Σάλενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης σε μελλοντική συνεργασία του με τον Κουρτς.
«Φυσικά και θα συνεργαστώ πολύ στενά με τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Και αυτό στα πλαίσια της Δημοκρατίας», δήλωσε. Χαρακτήρισε, επίσης, «λανθασμένες» τις κατηγορίες εναντίον του Κουρτς, τονίζοντας ότι ο χρόνος θα δείξει ποια είναι η αλήθεια.

Η αντιπολίτευση επέκρινε το γεγονός ότι ο Σάλενμπεργκ παρουσίασε μια θετική εικόνα για τον Κουρτς. Ο Γενικός Γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Ντόιτς, είπε ότι πραγματικά έμεινε έκπληκτος με το γεγονός ότι ο Σάλενμπεργκ υποστήριξε την αθωότητα του Κουρτς χωρίς καμία απόδειξη. Η επικεφαλής του φιλελεύθερου NEOS, Μπεάτε Μαινλ – Ράισινγκερ, πρόσθεσε ότι αυτό «δεν ακούγεται σαν πολιτική αλλαγή».

Ο ίδιος ο Κουρτς θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην Αυστρία. Θα παραμείνει ως κομματικός αρχηγός, ενώ πρόκειται να ορκιστεί ως επικεφαλής της παράταξης του συντηρητικού PVP την Τρίτη. Για αυτό τον λόγο και χαρακτηρίζεται ως «σκιώδης καγκελάριος» από την αντιπολίτευση, ακριβώς γιατί θα κινεί τα νήματα και θα λειτουργεί παρασκηνιακά.

Ο ίδιος ο Κουρτς προσπάθησε να αντικρούσει αυτές τις κατηγορίες. «Δεν είμαι σκιώδης καγκελάριος», είπε σε δήλωσή του. «Θα δουλέψω εντατικά τις επόμενες ημέρες για να εξασφαλίσω μια ομαλή μετάβαση», πρόσθεσε.