Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κερδίζει τις εκλογές

Το USR PLUS δήλωσε ότι θα ήθελε να παραμείνει στην κυβέρνηση αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό. Ο Citu, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Μέλη του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) εξέλεξαν τον πρωθυπουργό Florin Citu ως τον νέο πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος.

Ο Citu, ο οποίος προκάλεσε κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη του κόμματος για να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να κερδίσει και τη ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Το USR PLUS δήλωσε ότι θα ήθελε να παραμείνει στην κυβέρνηση αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό. Ο Citu, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ο Citu πρόσθεσε ότι το κόμμα PNL θα ζητήσει την υποστήριξη από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με το PSD, αν και επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν θέλει καμία συμφωνία με το κόμμα. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες και με το ακροδεξιό κόμμα AUR, παρόλο που προηγήθηκε επίθεση κατά του USR PLUS εξαιτίας της συμφωνίας του κόμματος με το AUR για πρόταση μομφής εναντίον του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα μιλήσουμε με όλους εκείνους στο ρουμανικό κοινοβούλιο που θέλουν να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση και δεν θέλουν πολιτική κρίση στη Ρουμανία … Από τη μια πλευρά, έχουμε το USR να έρχεται σε διαπραγματεύσεις με το PSD και το AUR. Και εμείς τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Δεν θα πρέπει να διαπραγματευτούμε με κανέναν;», παραδέχτηκε με μισή καρδιά ο Citu.