Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας αρνείται τις μεταρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση

Οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώνονται στην αναδιοργάνωση των περιφερειακών δικαστηρίων και των νοσοκομείων. [shutterstock/Ventura]

Ο Μπόρις Κόλλερ, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, δήλωσε ότι αρνείται να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και υγειονομικό σύστημα και απείλησε ότι θα αποσύρει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού από την κυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασικό μέρος του σχεδίου ανάκαμψης της Σλοβακίας και η αποτυχία υλοποίησης θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή χρημάτων της ΕΕ.

Οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώνονται στην αναδιοργάνωση των περιφερειακών δικαστηρίων και των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης, τα λιγότερο συχνά νοσοκομεία θα μετατραπούν σε εγκαταστάσεις για χρόνιους ασθενείς και θα παρέχεται επείγουσα περίθαλψη σε μεγαλύτερες πόλεις, όπου η συγκέντρωση του προσωπικού θα εξασφαλίζει υψηλότερη ποιότητα περίθαλψης.

Η δικαστική μεταρρύθμιση θα εκσυγχρονίσει τα δικαστικά κτίρια και θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη του λαού της Σλοβακίας στο σύστημα δικαιοσύνης του, καθώς η αναδιοργάνωση θα μείωνε τη διαφθορά.

Ο Kόλλερ ισχυρίζεται ότι η κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση στις θέσεις εργασίας και στην προσβασιμότητα των υπηρεσιών. Ο συνασπισμός θα ήταν τεχνικά σε θέση να συνεχίσει να κυβερνά ακόμη και στην περίπτωση εξόδου του κόμματος Sme Rodina του Kόλερ, αλλά θα έπρεπε να στηριχθεί και από τους διαφωνούντες βουλευτές.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί που εργάζονται και στις δύο μεταρρυθμίσεις έχουν την πλήρη υποστήριξή του. Η Σλοβακία πρόκειται να λάβει ενίσχυση άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων ξεκίνησε από τον Χέγκερ ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της χώρας, πριν αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό του αρχηγού του κόμματός του Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κόλλερ απειλεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το κόμμα του, το οποίο συμφωνεί με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκλεγμένους ευρωβουλευτές, απείλησε να αποχωρήσει μετά τις κατηγορίες διαφθοράς του υποψηφίου του κόμματός του, οι οποίες αργότερα απορρίφθηκαν.