Ο Πολωνός πρόεδρος έπαυσε υπουργό μετά από σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται

Ο υπουργός Μίχαλ Τσέσλακ παύθηκε από τη θέση του από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Ο υπουργός Μίχαλ Τσέσλακ παύθηκε από τη θέση του από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Μίχαλ Τσέσλακ κατείχε τη θέση του υπουργού από τον Οκτώβριο του 2020 ως μέλος της κυβέρνησης που ασχολείται με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόσφατα, ξέσπασε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο συγκεκριμένος πολιτικός.

Την κατάσταση περιέγραψε το Gazeta Wyborcza. Ο Τσέσλακ επισκεπτόταν το ταχυδρομείο στο Pacanów της νότιας Πολωνίας για να παραλάβει επιστολές. Τον αναγνώρισε ο διευθυντής του ταχυδρομείου, ο οποίος πλησίασε τον πολιτικό και άρχισε να του παραπονιέται για την αύξηση των τιμών στην Πολωνία. Λίγο αργότερα, η διευθύντρια κλήθηκε ενώπιον των προϊσταμένων της και ενημερώθηκε ότι είχαν λάβει επίσημη υπουργική καταγγελία γι’ αυτήν και ότι πιθανότατα θα έχανε τη δουλειά της.

Ο υπουργός Τσέσλακ αποφάσισε ότι η διευθύντρια του ταχυδρομείου ήταν χυδαία απέναντί του, γι’ αυτό και αποφάσισε να στείλει καταγγελία στη διεύθυνση του ταχυδρομείου. Αργότερα εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι αντέδρασε πολύ παρορμητικά.

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη και ένας από τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, μίλησε αρνητικά για τη συμπεριφορά του Τσέσλακ . Κάλεσε τον Τσέσλακ να παραιτηθεί και ανακοίνωσε ότι αν ο πολιτικός δεν το κάνει ο ίδιος, θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση.

Την περασμένη Τετάρτη (8 Ιουνίου), ο Τσέσλακ έγραψε στο Twitter ότι αποφάσισε να παραιτηθεί. Τελικά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση από τον πρόεδρο χθες (16 Ιουνίου).

«Η υπόθεση του Τσέσλακ έκλεισε, συμπεριφέρθηκε έντιμα» – σχολίασε την κατάσταση ο Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι.

«Ο λόγος της παραίτησης του Τσέσλακ, και δικαίως, ήταν η αλαζονεία» – δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου και συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Νέας Αριστεράς, Βουοντζίμιες Τσαζάστι, σε συνέντευξή του στο Polsat News.

Η θέση εργασίας του διευθυντή του ταχυδρομείου, για τον οποίο παραπονέθηκε ο Τσέσλακ, δεν απειλείται με επαγγελματικές συνέπειες.