Ο νέος νόμος για την οδική ασφάλεια θα μπορούσε να προκαλέσει χάος, προειδοποιούν Κροάτες γιατροί

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση έστειλε σε δεύτερη ανάγνωση, προβλέπει ότι οι οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία και τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς τους, πρέπει να αναφέρουν όσους είναι ύποπτοι για μειωμένη ικανότητα οδήγησης. [Shutterstock/Bumble Dee]

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νέο νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια, χιλιάδες Κροάτες πολίτες θα μπορούσαν να χάσουν την άδεια οδήγησης, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Συντονισμός Οικογενειακών Ιατρών της Κροατίας (KoHOM).

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση έστειλε σε δεύτερη ανάγνωση, προβλέπει ότι οι οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία και τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς τους, πρέπει να αναφέρουν όσους είναι ύποπτοι για μειωμένη ικανότητα οδήγησης.

Αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση περίπου 2.500 οικογενειακούς γιατρούς, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που ενδέχεται να χάσουν την άδειά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία των υπηρεσιών μεταφορών, εφοδιασμού και επειγόντων περιστατικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η KoHOM.

Το βάρος πέφτει στους γιατρούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 10.000 κούνα (1.400 ευρώ) αν δεν καταγγείλουν ασθενείς στην αστυνομία.

Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο γραφτεί σε νόμο στην παρούσα μορφή του, οι ασθενείς όχι μόνο θα παραλείπουν τις ετήσιες εξετάσεις, αλλά θα αποφεύγουν επίσης τους γιατρούς όταν είναι πραγματικά άρρωστοι, από φόβο μήπως χάσουν την άδεια οδήγησης, κατέληξε η KoHOM.