Ο Μακρόν διαβουλεύεται με τα κόμματα για να αποφύγει τη θεσμική κρίση

Με τον συνασπισμό του Μακρόν να έχει μόλις χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (19 Ιουνίου), η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο την Τρίτη (21 Ιουνίου), ακολουθώντας τη «ρεπουμπλικανική παράδοση». [Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO]

Αφού έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και αρνήθηκε την παραίτηση της πρωθυπουργού, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άρχισε την Τρίτη διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

Με τον συνασπισμό του Μακρόν να έχει μόλις χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (19 Ιουνίου), η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο την Τρίτη (21 Ιουνίου), ακολουθώντας τη «ρεπουμπλικανική παράδοση». Ο τελευταίος την απέρριψε «ώστε η κυβέρνηση να παραμείνει στο έργο της», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Συνήθως, σύμφωνα με την ίδια παράδοση, ο πρόεδρος αποδέχεται την παραίτηση μετά τις εκλογές ως ευγενική παρατήρηση και αναθέτει εκ νέου στον πρωθυπουργό να ηγηθεί της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη συνέχεια ο Μακρόν άρχισε να δέχεται τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, για να «εντοπίσει πιθανές εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μία από τις πιθανότητες είναι να συναφθεί κυβερνητικό σύμφωνο με άλλη πολιτική δύναμη. Απέναντι στις εκκλήσεις ορισμένων ηγετών της Δεξιάς να το προτείνουν ή να το αποδεχθούν, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε, αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο, ότι «δεν τίθεται θέμα» να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο και ότι η Δεξιά θα παραμείνει «στην αντιπολίτευση με αποφασιστικό αλλά υπεύθυνο τρόπο».

Ορισμένοι τενόροι της συμμαχίας των Μακρονιστών υποστηρίζουν τώρα μια κυβέρνηση «που να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εθνική ενότητα», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρος του MoDem και υποστηρικτής του προέδρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε όλοι υπεύθυνοι» για την κατάσταση πολιτικής κρίσης που προέκυψε από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής (19 Ιουνίου). Ο Μπαϊρού πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος «έχει πλήρη επίγνωση» του γεγονότος αυτού και “αναζητά τον καλύτερο τρόπο ώστε αυτή η εκλογική ακολουθία να είναι χρήσιμη για τη χώρα στο μέλλον”.

Οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο θα συνεχιστούν την Τετάρτη (22 Ιουνίου) και ο Μπαϊρού «θα δεχθεί, ήδη την επόμενη εβδομάδα, τους προέδρους των ομάδων», ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ.

Προβλέπεται ανασχηματισμός για την αντικατάσταση των τριών υπουργών που ηττήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές. Η ίδια η Μπορν ενδέχεται να αντικατασταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Χωρίς πλειοψηφία, υπάρχει κίνδυνος θεσμικού μπλοκαρίσματος ή τουλάχιστον επιβράδυνσης και διακοπής της λειτουργίας των θεσμών.