Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, παραιτείται μετά από τις κατηγορίες για διαφθορά

«Έτσι, αποφάσισα να κάνω ένα βήμα πίσω - ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο - για να αποτρέψω το χάος και να εξασφαλίσω τη σταθερότητα», πρόσθεσε. [EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz ανακοίνωσε την παραίτησή του το βράδυ του Σαββάτου (9 Οκτωβρίου) μετά από κατηγορίες για διαφθορά και υπό την επαπειλούμενη κυβερνητική κρίση. Οι πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι θα εξακολουθήσει να ενεργεί ως σκιώδης καγκελάριος και ενδέχεται να επιστρέψει επίσημα στο αξίωμά του μόλις απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Η έρευνα ξεκίνησε από αρχές κατά της διαφθοράς, οι οποίες άρχισαν να ερευνούν τον Kurz την Τετάρτη για παραβίαση εμπιστοσύνης και δωροδοκία. Αφού το κόμμα των Πράσινων κατέστησε σαφές ότι θα αποχωρίσει από τον συνασπισμό εάν ο Kurz παραμείνει στη θέση του Καγκελάριου, ο τελευταίος αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων συνασπισμού είναι τεταμένες και κάπως έτσι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο», δήλωσε ο Kurz σε συνέντευξη Τύπου.

«Έτσι, αποφάσισα να κάνω ένα βήμα πίσω – ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο – για να αποτρέψω το χάος και να εξασφαλίσω τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ακόμα και μια μέρα πριν από την παραίτησή του, ο Kurz εξακολουθούσε να τονίζει ότι δεν θα παραιτηθεί λόγω σκανδάλου διαφθοράς.

Ωστόσο, αφού οι Πράσινοι απείλησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και με το δεξιό Κόμμα «Freedom Party», ο πρώην Καγκελάριος άλλαξε γνώμη για λόγους «σταθερότητας»- όπως δήλωσε κατά την ομιλία παραίτησής του.

Ενώ υψηλόβαθμοι του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος υποστήριζαν αρχικά τον καγκελάριο μετά τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών και ενώ δήλωναν ότι το κόμμα θα συνέχιζε ως κόμμα συνασπισμού μόνο με τον Kurz ως καγκελάριο, άρχισαν τώρα να δημιουργούνται προβλήματα και εντός του Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα «der Standard», οι πολιτικοί ηγέτες του ÖVP δήλωσαν ότι ο Kurz δεν ήταν πλέον αποδεκτός ως καγκελάριος και ζήτησαν την παραίτησή του.

Αρχίζουν, μάλιστα, να δημιουργούνται διαμάχες μεταξύ πιο παραδοσιακών μελών του κόμματος και εκείνων που αναδείχθηκαν στο κόμμα μετά τον επαναπροσδιορισμό του Λαϊκού Κόμματος επί Kurz.

Ο νέος Καγκελάριος και η «σκιώδης Καγκελαρία»

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών και πρώην διπλωμάτης Alexander Schallenberg πρόκειται να αναλάβει ως νέος αρχηγός της κυβέρνησης και θα ορκιστεί ως καγκελάριος μέσα στην ημέρα.

Ο Schallenberg ήταν ήδη μέλος της κυβέρνησης που ηγήθηκε της Αυστρίας μετά το Σκάνδαλο «Ίμπιζα» στην Αυστρία.

Θεωρείται ένας από τους πλέον έμπιστους συμμάχους του Kurz, ο οποίος υποστήριζε την πολιτική γραμμή του – ειδικά ως προς θέματα μετανάστευσης, ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και ως προς την ήπια προσέγγιση σε θέματα της Ουγγαρίας και Πολωνίας.

«Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται χρόνος. Δεν είναι εύκολο, για κανέναν μας, αλλά πιστεύω ότι δείξαμε σημαντικό βαθμό υπευθυνότητας», όπως δήλωσε ο Schallenberg.

Παρόλα αυτά, η παραίτηση του Kurz δεν σημαίνει ότι θα αποχωρήσει μια και καλή από την πολιτική σκηνή. Κατά την ομιλία παραίτησής του, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ως πρόεδρος του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι θα παραμείνει ένα από τα βασικά πρόσωπα της Αυστρίας, ως προς τη λήψη πολιτικών.

Οι ειδικοί και οι πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως «σκιώδης καγκελάριος» και να λειτουργήσει παρασκηνιακά- ειδικά με δεδομένο ο Schallenberg δεν κατέχει την ουσιαστική εξουσία του κόμματος.

Και, πράγματι, η επιστροφή του Kurz στη θέση του Καγκελάριου δεν είναι απίθανη. Εάν καταφέρει να διαψεύσει τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, θα μπορούσε να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Ωστόσο, εάν κριθεί ένοχος είτε αν βρεθούν επιπλέον ενοχοποιητικά στοιχεία, αυτό θα σήμαινε το τέλος της «εποχής Kurz» και της πολιτικής του καριέρας, σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές.