Ο ισχυρός ηγέτης του PiS θα παραιτηθεί από το κυβερνητικό αξίωμα

Ο Κατσίνσκι, πρωθυπουργός μεταξύ 2006 και 2007 και δίδυμος αδελφός του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού στην κυβέρνηση του Ματέους Μοραβιέτσκι το 2020. [Shutterstock/Robson90]

Ο ισχυρός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, θα αποχωρήσει σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο και τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίχαλ Ντβόρτσικ.

Ο Κατσίνσκι, πρωθυπουργός μεταξύ 2006 και 2007 και δίδυμος αδελφός του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού στην κυβέρνηση του Ματέους Μοραβιέτσκι το 2020.

Η είσοδος του χαρισματικού ηγέτη του PiS στην κυβέρνηση αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων και στην αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των παρατάξεων του Μοραβιέτσκι και του υπουργού Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο, ανέφερε τότε η φιλελεύθερη εβδομαδιαία εφημερίδα Polityka.

Η αποχώρηση του Κατσίνσκι από την κυβέρνηση αναμενόταν από τα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (6 Ιουνίου). «Φαίνεται ότι αυτή η στιγμή πλησιάζει», δήλωσε στο Radio Zet, προσθέτοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί πιθανότατα σε λίγες ημέρες.

Ως επικεφαλής της κυβερνητικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο Κατσίνσκι «έπαιξε καθοριστικό ρόλο τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Ντβόρτσικ, αναφερόμενος στην περσινή μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι λυπάται που η συνέπεια της παραίτησης του Κατσίνσκι «θα δημιουργήσει κάποιο κενό σε αυτούς τους τομείς».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απένειμε στον Κατσίνσκι και τον Μοραβιέτσκι το παράσημο του πρίγκιπα Γιαροσλάβ του Σοφού για τη διπλωματική ηγεσία της Πολωνίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για την αποδοχή σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων.

Τον Μάρτιο, ο Κατσίνσκι επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με τον Μοραβιέτσκι, τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και τον τότε πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα. Τότε, ο Κατσίνσκι πρότεινε στο ΝΑΤΟ να ξεκινήσει μια «ειρηνευτική αποστολή» στην Ουκρανία, αν και αυτό απορρίφθηκε από τον Ζελένσκι και επικρίθηκε από την πολωνική αντιπολίτευση.

Τη Δευτέρα, ο Κατσίνσκι και ο Μοραβιέτσκι ξεκίνησαν την περιοδεία τους στην Πολωνία με στόχο να πείσουν τον πολωνικό λαό εν μέσω του καλπάζοντος πληθωρισμού και των τιμών ρεκόρ στα καύσιμα ότι μόνο το PiS είναι σε θέση να του εγγυηθεί ένα σταθερό μέλλον. «Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τόσα πολλά για την Πολωνία όσα εμείς», υποστήριξε ο Κατσίνσκι στο συνέδριο του κόμματος το Σάββατο στο προάστιο Μάρκι της Βαρσοβίας.