Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ πιθανότερος νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί λόγω της ευρείας ήττας του κόμματός του στις τοπικές εκλογές, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. [UNSPLASH/Dimitar Stevcev]

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκολα Ντιμιτρόφ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία της κυβέρνησης, καθώς ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί λόγω της ευρείας ήττας του κόμματός του στις τοπικές εκλογές, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα παρουσιάζει τη λύση αυτή ως μια από τρεις επιλογές – οι άλλες δύο είναι ο Ζάεφ να υπαναχωρήσει από την υπόσχεσή του να παραιτηθεί ή η δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE με πρωθυπουργό τον Χριστιάν Μίτσκοσκι.

Όλα τα αλβανικά κόμματα που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση αντιτίθενται σθεναρά στην παραίτηση του Ζάεφ, αλλά ο ίδιος παραμένει αμετάπειστος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέδωσε μέσω του ρ/σ της Φωνής της Αμερικής ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, θεωρεί τη Βόρεια Μακεδονία ως αξιόπιστο και πολύτιμο εταίρο στην περιοχή και προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με την κυβέρνηση των Σκοπίων, συνεχίζοντας παράλληλα την πρόοδο προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Pacta sunt servanda», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σέρβο ομόλογό του Νικόλα Σελακόβιτς, χρησιμοποιώντας το λατινικό απόφθεγμα για τις «συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται».