Ντράγκι: Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας Ιταλίας – Επιτροπής

[European Parliament]

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ιταλίας – Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

To Eurogroup στοχεύει στη βελτίωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με νέα εργαλεία, επιθυμώντας την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Εντούτοις, η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την ενίσχυση της Ευρωζώνης απέχει πολύ από τις υψηλές προσδοκίες ορισμένων χωρών, ιδίως της Γαλλίας.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «αποφασιστικοί για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων» που αφορούν στη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

«Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε άμεσα ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης και να σφυρηλατήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κομμάτων», υπογράμμισε.

Προτεραιότητες

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για τρεις βασικές προτεραιότητες: την ενίσχυση του συντονισμού των πολιτικών, τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού μέσου για την απορρόφηση οικονομικών κρίσεων από την ευρωζώνη και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, καθώς και μιας φιλόδοξης ένωσης κεφαλαιαγορών.

Αναφορικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθησή του για το γεγονός ότι η Ιταλία μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο, επέμεινε ότι «οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν το υψηλό χρέος τους».

Τέλος προγράμματος

Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Σεπτέμβριο ήταν «ασθενέστερα από τα αναμενόμενα», υποδεικνύοντας έτσι την απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, παρά τα ανησυχητικά σημάδια, ο Ιταλός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον επόμενο μήνα.

Εξήγησε, τέλος, ότι η απώλεια ανάπτυξης αντικατοπτρίζει κυρίως το ασθενέστερο εμπόριο και ορισμένους παράγοντες ανά χώρα και τομέα.

X