Ντόναλντ Τουσκ: Θράκας Πολεμιστής ο Μπορίσοφ – Προτεραιότητα τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ [European People's Party/Flickr]

Με ιστορικές αναφορές στον Σπάρτακο και τους Αρχαίους Θράκες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, καλοσώρισε την προεδρία της Βουλγαρίας στο Συμβούλιο για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε τους Βούλγαρους «απόγονους του Σπάρτακου, κληρονόμους της παλαιότερης Ευρωπαϊκής Πολιτείας», οι οποίοι αναλαμβάνουν το δύσκολο καθήκον όπως είπε να ανανεώσουν την Ευρωπαϊκή προοπτική για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της ενταξιακής προοπτικής των Βαλκανίων -που αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας- συγκρίνοντάς τα με τη δημοφιλή σειρά Game of Thrones, επισημαίνοντας ότι «Η ιστορία των Βαλκανίων είναι πιο δραματική και ενδιαφέρουσα από το σενάριο του “Game of Thrones”, αν και δεν περιλαμβάνει δράκους». «Επιθυμούμε το παρόν και το μέλλον των Βαλκανίων να μοιάζει λιγότερο με δραματική ταινία: σταθερότητα, ευημερία, αυτά αξίζουν οι άνθρωποι όλης αυτής της περιοχής», συμπλήρωσε.
Μάλιστα χαρακτήρισε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, «Θράκα πολεμιστή», που θα ενέπνεε φόβο σε πολλούς, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της Βουλγαρικής Προεδρίας.
Όπως είπε ο κ. Τουσκ, «ως Πολωνός καταλαβαίνω καλά πόση δουλειά, κουράγιο και αφοσίωση σας κόστισε, για να επιτύχετε την ευρωπαϊκή επιτυχία για τη χώρα των προγόνων σας. Κανείς δε σας έδωσε τίποτα δωρεάν. Εσείς ήσασταν από την αρχή οι συγγραφείς αυτής της ιστορικής επιτυχίας».
X