Νέος «πονοκέφαλος» για τον Ραχόι οι κατηγορίες εναντίον στελεχών του κόμματός του

Government_Spain.jpg

Μετά την πανωλεθρία στις εκλογές της Ανδαλουσίας, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει αντιμετωπίσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο»  ο οποίος μάλιστα προέρχεται από το εσωτερικό του κόμματός του.

 Οι πρώην ταμίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) είναι μεταξύ των έξι προσώπων για τα οποία  η Εισαγγελία θα ζητήσει την παραπομπή τους σε δίκη με την κατηγορία ότι τουλάχιστον επί 18 χρόνια διατηρούσαν ένα «μαύρο ταμείο» από το οποίο πληρώνονταν υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο ανακριτής Πάμπλο Ρουθ έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για την ύπαρξη αυτού του «μαύρου ταμείου» και πρότεινε την παραπομπή σε δίκη έξι ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι πρώην ταμίες του κόμματος Λουίς Μπάρθενας και Άλβαρο Λαπουέρτα, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Συνολικά υπολογίζεται ότι 1,6 εκατομμύριο ευρώ μη δηλωμένων χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για κατασκευαστικές εργασίες στην έδρα του PP στη Μαδρίτη. Ο δικαστής Ρουθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διέθετε «διάφορες πηγές χρηματοδότησης (…) στο περιθώριο των επίσημων, δηλωμένων λογαριασμών του». Οι Μπάρθενας και Λαπουέρτα κατηγορούνται επίσης για παράνομο πλουτισμό. Οι εισαγγελικές αρχές θα καταθέσουν το αίτημά τους σε δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν οι εμπλεκόμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Σημειωτέον ότι ο Λουίς Μπάρθενας, που ήταν ταμίας του PP από το 1990 μέχρι το 2009  έχει υποστηρίξει ότι ο Ραχόι, που είναι πρόεδρος του κόμματος από το 2004, γνώριζε «από την αρχή» την ύπαρξη αυτού του παράλληλου ταμείου, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Ισπανός Πρωθυπυργός. Σύμφωνα πάντα με τον Μπάρθενας, το κρυφό ταμείο ιδρύθηκε το 1987 και τροφοδοτείτο με δωρεές ενώ τα χρήματα τα μοιράζονταν στη συνέχεια ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2013, όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ισπανίας έφεραν στο φως την υπόθεση. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες, που ο Ραχόι αναγκάσθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου  τον Αύγουστο του 2013, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους Ισπανούς για τα σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί στο παρελθόν το κόμμα του.

 Euractiv με ΑΜΠΕ