Νέα θητεία για τον σφοδρό επικριτή της Ελλάδας Ρόμπερτ Φίτσο

robert_fico

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα ονόμασε εκ νέου χθες τον Ρόμπερτ Φίτσο πρωθυπουργό της Σλοβακίας. Το κόμμα του Φίτσο, Smer,τέθηκε επικεφαλής ενός συνασπισμού με τη συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων και πλέον αναμένει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή από τον προσεχή Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίτσο είναι σφοδρός επικριτής της Ελλάδας. «Έχουμε φτάσει στο χρονικό σημείο που η Ελλάδα είναι πιθανό να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε.», είχε δηλώσει ο Φίτσο στις αρχές του μηνός. «Κύριε Τσίπρα, θα υπάρξει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα»,  είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν και κέρδισε τις εκλογές, το Smer έχασε την πλειοψηφία του στη Βουλή. Όμως ο Φίτσο, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες στο αξίωμα του πρωθυπουργού (2006-2010, 2012-2016), κινήθηκε με ταχύτητα και εξασφάλισε τη συνεργασία τριών κεντρώων και εθνικιστικών κομμάτων, που υπέγραψαν μια συμφωνία με το κόμμα του την Τρίτη.

Η κυβέρνηση του Φίτσο έχει τώρα προθεσμία 30 ημερών για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής της Σλοβακία. Ο συνασπισμός διαθέτει 81 από τους 150 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του Φίτσο και δύο κεντροδεξιά κόμματα του νέου του συνασπισμού, καθώς και η εχθρότητα ανάμεσα στους Σλοβάκους εθνικιστές και ένα κόμμα που εκπροσωπεί την ουγγρική μειονότητα, εγείρει ερωτηματικά για την μακροημέρευση τους συνασπισμού.

Το κόμμα του Φίτσο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του συνασπισμού, θα διατηρήσει τα σημαντικότερα υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών).

Το υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει στα χέρια του Πέτερ Κάζιμιρ, ο οποίος χαίρει σεβασμού μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών θεσμικών οργάνων της ΕΕ διότι διατήρησε υπό έλεγχο το έλλειμμα της Σλοβακίας. Επέδειξε δε σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.

Ο Φίτσο βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην άρνηση του να συμμορφωθεί με το σχέδιο των υποχρεωτικών ποσοστώσεων της Κομισιόν όσον αφορά την κατανομή προσφύγων. Ωστόσο, η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν είχε καμιά αναφορά στο πρόγραμμά του, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει συναίνεση για τα ζητήματα που άπτονται της κρίσης των προσφύγων ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα.

EurActiv.gr με Reuters

*Φωτογραφία Slovak government

X