Νέα επίθεση Φίτσο στην Ελλάδα ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Σλοβακία

20071203_Com_ECON_595

O Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο εμφανίζεται έτοιμος να κερδίσει τις εκλογές του Σαββατοκύριακου, μετά από μια εκστρατεία βασισμένη στην αντιμεταναστευτική ρητορική που μοιράζεται με άλλους ηγέτες της ΕΕ, όπως τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι της Πολωνίας και τον Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ηγέτης του κόμματος Smer-SD θα χάσει την άνετη πλειοψηφία που απολαμβάνει στο Κοινοβούλιο, το Σάββατο (5 Μαρτίου),  καθώς θεμελιώδη ζητήματα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση επισκίασαν την αντιπροσφυγική του ρητορική τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι αναλυτές λένε ότι για να κρατηθεί στην εξουσία, ο 51χρονος αριστερός πολιτικός θα μπορούσε να αναβιώσει ένα αντισυμβατικό συνασπισμό με το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας (SNS), που έγινε πράξη για πρώτη φορά το 2006-10. Το Smer-SD κατέχει 83 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 μελών, αλλά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια μείωση στο 65-70. Το δε SNS συγκεντρώνει περίπου το 10% της λαϊκής υποστήριξης.

Παρά το γεγονός ότι Andrej Ντάνκο, ο νέος αρχηγός του κόμματος, έχει αναπτύξει μια πιο ήπια αντιευρωπαϊκή και ξενοφοβική ρητορική, σημαίνοντα στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την επιθυμία τους να χαλιναγωγήσουν «τις  υπερβολικές φιλοδοξίες της διοίκησης των Βρυξελλών να αποφαίνεται, να δίνει εντολές και να ρυθμίζει τα ελεύθερα ευρωπαϊκά έθνη».

Ηγέτες όπως ο Φίτσο  έχουν υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή κατά της υποδοχής  των προσφύγων, την ώρα που η Ήπειρος βιώνει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο – και έχουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης.

Υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να εισέρθουν στη Σλοβακία μεταμφιεσμένοι ως πρόσφυγες, ο Φίτσο  έχει καταγγείλει τη  μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ως «τελετουργική αυτοκτονία». Μετά τις τρομοκρατικές  επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, είχε δηλώσει ότι οι αρχές «παρακολουθούν  κάθε μουσουλμάνο στη Σλοβακία».

Ο Jan Baranek, αναλυτής του σλοβακικού  think-tank Polis, δήλωσε ότι ο Φίτσο άλλαξε και το σύνθημα του κόμματός του σε «Προστατεύοντας τη Σλοβακία », δηλαδή «την προστασία της Σλοβακίας εναντίον των μεταναστών».

Η Μπρατισλάβα κατέθεσε επίσης μήνυση εναντίον του  προτεινόμενου συστήματος ποσοστώσεων της ΕΕ για την κατανομή των μεταναστών σε όλο το μπλοκ, σχέδιο το οποίο ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πλήρες φιάσκο». .

Μαζί με τους περιφερειακούς συμμάχους της,  την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, η Σλοβακία έχει επίσης δεσμευθεί να βοηθήσει τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ σφραγίσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, αν η Αθήνα αποτύχει να ανακόψει το κύμα των προσφύγων από την Τουρκία μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας

Χθες μάλιστα, ο Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Σένγκεν. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Φίτσο τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν πράξει όλα όσα οφείλει στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε θα υπάρξει μόνο ένα hotspot και αυτό θα ονομάζεται Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, οι Ευρωπαίοι είχαν προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα από το καλοκαίρι του 2015 για αυτό που επρόκειτο να συμβεί σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Όλες αυτές οι κινήσεις έρχονται καθώς η  Σλοβακία προετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία  της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ενώ η στάση του απέναντι στο προσφυγικό είχε κερδίσει υποστηρικτές στις αρχές της εκστρατείας του, τώρα σύμφωνα με τους αναλυτές τα επιχειρήματά του έχουν  εξασθενίσει, καθώς οι μετανάστες έχουν ταξιδέψει προς τη Γερμανία.

Υγεία και εκπαίδευση έγιναν τα επίκαιρα ζητήματα πριν από τις εκλογές,  δήλωσε ο Baranek στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η οικονομική ανάπτυξη στο κράτος μέλος της ευρωζώνης των  5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων σημείωσε ένα ισχυρό 3,5% το 2015. Ωστόσο, η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος και του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο 3,2-3,3%, αντιστοίχως.

Αλλά οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν παραγκωνισθεί, έχουν πραγματοποιήσει απεργίες απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις. Ο Φίτσο  συνεχίζει την πολεμική του εναντίον των μουσουλμάνων μεταναστών και ξεχνά τους Σλοβακίας δασκάλους και νοσοκόμες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Alena Tkacova, μια 44χρονη εργαζόμενη στην Μπρατισλάβα. «Θα ψηφίσω κάποιον από την αντιπολίτευση», κατέληξε.

EurActiv.gr με Γαλλικό Πρακτορείο

*Φωτογραφία [European Parliament]

X