ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: διαμάχη για το ποιος μοιάζει περισσότερο στον Ορμπάν

[Olivier Hoslet/EPA/EFE]

Στην αιχμή της Ευρωπαϊκής επικαιρότητας βρίσκεται πλέον η αντιπαράθεση Γιούνκερ Ορμπάν, αλλά στην Ελλάδα η κόντρα αποκτά και εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Η euractiv απευθύνθηκε στη ΝΔ για σχόλιο επί της εσωτερικής αντιπαράθεσης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, η οποία όμως έχει και ελληνικό χρώμα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί συστηματικά τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ακραίους και ότι ταυτίζονται με τον Ορμπάν. Κάτι που η ΝΔ αρνείται κατηγορηματικά.

Και για του λόγου το αληθές η ΝΔ τοποθετήθηκε επίσημα, με email, στη σχετική ερώτηση της EURACTIV.

«Η στάση της ΝΔ απέναντι στον κ. Ορμπαν είναι αυτονόητη” σχολιάζουν στην euractiv υψηλόβαθμες πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Θυμίζουν με έμφαση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα διαφωνήσει και συγκρουστεί με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Και σημειώνουν ότι αυτά έχουν συμβεί τόσο στο πλαίσιο του ΕΛΚ όσο και άλλων διεθνών φόρουμ, επομένως γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Η διαφωνία και η σύγκρουση, επισημαίνει η ΝΔ στην euractiv, αφορά κυρίως, όπως είναι γνωστό, τις θέσεις του κ. Ορμπάν στο μεταναστευτικό και την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης για το ζήτημα αυτό.

Και αυτή είναι και η έμπρακτη απάντηση της ΝΔ στην υποκριτική κριτική που της ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την δήθεν ιδεολογική της ταύτιση με την εν λόγω κυβέρνηση,

Και προσθέτουν ότι αυτό το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όντας ένα κόμμα που έχει “συγκυβερνήσει επί 4 χρόνια με τον κ. Καμμένο, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ακροδεξιό ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ”

Ο Τσίπρας είναι ο Ορμπάν της Μεσογείου, λαϊκιστής και δημαγωγός

“Είτε το θέλει λοιπόν είτε όχι ο κ. Τσίπρας είναι ο Ορμπαν της Μεσογείου” τονίζει με σκληρή γλώσσα η Πειραιώς. “Αμφότεροι έχουν κοινή ιδεολογία τους την πολιτική του λαϊκισμού και της δημαγωγίας” αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και τα στελέχη της ΝΔ προσθέτουν ότι “αυτό δεν το λέει μόνον η ΝΔ αλλά επιβεβαιώθηκε περίτρανα και από τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Ινστιτούτου Timbro της Σουηδίας ο οποίος έδειξε ότι Τσίπρας και Όρμπαν πάνε, δυστυχώς για την Ελλάδα, χέρι-χέρι.”

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει

Δεν είναι μόνο οι σχετικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, ούτε οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Θα μπορούσε κάποιος να τα καταλάβει αυτά ως απλά επεισόδια στην εσωτερική πολιτική διαμάχη.

Αλλά το κυβερνητικό κόμμα έχει μάλλον βαθύτερους στόχους: θέλει να ταυτίσει και στην Ευρώπη, πακέτο, Μητσοτάκη και Βέμπερ ως ακραίους και συνοδοιπόρους του Ορμπάν, παρά τα όσα επισήμως λέει η ΝΔ.

Ετσι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καιο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίαζε ότι “ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνούνται να πουν και να κάνουν πράξη” αναφερόμενος σε όσα επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «ξεσηκωμό» της Ευρώπης ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Και δίνει και την ερμηνεία του γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, τα κάνουν αυτά «ο ένας, για να μην στεναχωρήσει τον υποστηρικτή του Όρμπαν. Κι ο άλλος, τους Βορίδη-Γεωργιάδη»…

Οι στιγμές και οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Άλλοι παράγοντες, κοντά στον Πρόεδρο της ΝΔ, μας θυμίζουν σε συζήτηση ότι όσο παίζει ρόλο στην πολιτική η ιδεολογία (αρχές και αξίες) άλλο τόσο ρόλο παίζει η διαχείριση της στιγμής και οι προσωπικότητες. Και μας το θυμίζουν γιατί μια ξεχασμένη ιστορία ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία στη σταθερή αντίθεση Μητσοτάκη στον Ορμπάν. Και δείχνει παράλληλα και το χρονικό βάθος της αντίθεσης μεταξύ τους, που ακυρώνει στη βάση του το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τρία χρόνια περίπου πριν, στις αρχές του 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις είχε εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Και την ίδια ώρα η χώρα βρισκόνταν ήδη σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, λόγω της ανικανότητας Ευρώπης και ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστούν τις πολύ αυξημένες, ομολογουμένως, μεταναστευτικές ροές, λόγω του πολέμου στη Συρία αλλά όχι μόνο.

Τότε ήρθε η στιγμή να συμμετέχει για πρώτη φορά ως αρχηγός της ΝΔ σε σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και λόγω επικαιρότητας του μεταναστευτικού, βρέθηκε μπροστά σε μια από τις γνωστές τοποθετήσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού. Τον άκουσε λοιπόν να μιλά για το μεταναστευτικό εκδηλώνοντας την ικανοποίηση του γιατί έκλεισαν τα σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα, πρακτικά εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης τότε δεν συγκρατήθηκε (θυμίζουμε ότι ήταν «φρέσκος» στον τραπέζι των κεντροδεξιών ηγετών) , ζήτησε τον λόγο και του απάντησε. Μάλιστα ήταν αρκετά αιχμηρός, αναφέροντας ότι ο κ. Ορμπάν δεν θα έπρεπε να τολμά να λέει τέτοια πράγματα, διότι αυτό που περιέγραψε, δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων, οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλαδα… Και παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που συνέβη ήταν ντροπή της Ευρώπης και παντελής έλλειψη αλληλεγγύης.

Η αντίδραση Μητσοτάκη στα λεγόμενα Ορμπάν ήταν αρκετά έντονη και πολλοί εξεπλάγησαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αφναιδιασμένος και εκείνος, απέφυγε να απαντήσει αλλά η ΝΔ συνέχισε από εκείνη τη στιγμή και μετά να τοποθετείται σταθερά απέναντι στις εντιευρωπαϊκές και ακραίες επιλογές Ορμπαν, με αποκορύφωμα την υποστήριξη από την ελληνική κεντροδεξιά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.

Και όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι αυτά τα τελευταία επεισόδια….

X