Μοραβιέτσκι: «Η Ευρώπη απειλείται»

Σε ένα νέο κύμα διπλωματικών κινήσεων, ο Μοραβιέτσκι συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία την Κυριακή. [EPA-EFE / TOMS KALNINS]

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

«Η Ευρώπη απειλείται» ήταν το μήνυμα του Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργού της Πολωνίας, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή. Σε αυτό, υποστήριξε ότι ο υβριδικός πόλεμος της Λευκορωσίας του Λουκασένκο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται με την υποστήριξη της Ρωσίας του Πούτιν. Η κρίση, είπε, δεν είναι μια συνηθισμένη μεταναστευτική κρίση. Είναι μια πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε για έναν ειδικό σκοπό: να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη. «Σήμερα ο στόχος είναι η Πολωνία. Αύριο θα είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Ισπανία», σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη του Πολωνού πρωθυπουργού, υπάρχει σύνδεση με την «αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκαλείται από τη δραστική μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες» από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Στη νέα του διπλωματική εκστρατεία, ο Μοραβιέτσκι συναντήθηκε την Κυριακή με τους ομολόγους του από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Προσπαθεί έτσι να ανακτήσει την πρωτοβουλία μετά τις γερμανικές κυρίως κινήσεις, με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διαπραγματεύτηκε με τον Λουκασένκο, τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τον αποκλεισμό των πτήσεων προς το Μινσκ και τη συνομιλία του Μακρόν με τον Πούτιν. Εξέφρασε την προθυμία του να πληρώσει για την επιστροφή των μεταναστών από τη Λευκορωσία στις χώρες καταγωγής τους.

«Η ασφάλεια της Εσθονίας αρχίζει από τα σύνορα της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας», δήλωσε ο Κάγια Κάλλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας μετά τη συνάντηση με τον Μοραβιέτσκι.

Στη Ρίγα ο Μοραβιέτσκι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κρισιάνις Κάρινς. Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πολωνική αντιπολίτευση λέει ότι ο Μοραβιέτσκι άργησε να μπει στο παιχνίδι. «Μόνο αφού η Γαλλία, η Γερμανία άρχισαν να υπερασπίζονται τα πολωνικά σύνορα διπλωματικά ξύπνησε ο Μοραβιέτσκι, άρχισε μια διπλωματική εκστρατεία, αλλά ρωτώ, πού ήταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες», δήλωσε ο βετεράνος βουλευτής Μάρτσιν Κιερβίνσκι της Πλατφόρμας των Πολιτών (PO, ΕΛΚ). 

(Piotr Maciej Kaczyński | EURACTIV.pl)