Μητσοτάκης: Η ΝΔ υπέρ της πρότασης της ΕΕ εναντίον της Ουγγαρίας

[Shutterstock]

“Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την ΕΕ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω των συνεχών παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Όρμπαν.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο μεταξύ, η στάση των κεντροδεξιών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της ψηφοφορίας, δεδομένου ότι το S&D, το ALDE και το GUE/NGL έχουν ήδη προωθήσει την έκθεση Sargentini.

Πηγές προσκείμενες στο ζήτημα ανέφεραν στη EURACTIV ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που επιθυμούν να ψηφίσουν υπέρ της έκθεσης, κάτι που αναμένεται να πράξουν και τα μέλη του ΕΛΚ από τη Σκανδιναβία.

Η Ευρωβουλευτής Henna Virkkunen, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: “Ο Όρμπαν ισχυρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να καταδικάσει τον ουγγρικό λαό. Με τίποτα! Προστατεύουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται και οι Ούγγροι. Η παραβίαση των αξιών έχει αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη”.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, επέκρινε την κυβέρνηση Orbán.

“Ακόμη κι αν κερδίσετε εκλογές, αυτό δεν σας επιτρέπει να πολιτικοποιήσετε το δικαστικό σώμα ή να καταστρέψετε τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.