Μισέλ Μπαρνιέ: Μια αναβολή του Brexit θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου

[Olivier Hoslet/EPA/EFE]

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν περαιτέρω εγγυήσεις στη Βρετανία ότι το λεγόμενο backstop, ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα είναι προσωρινός, διαβεβαίωσε χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Μια πιθανότητα θα ήταν να υπάρξει μια δέσμευση για τον περιορισμό του backstop μέσω της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα αναβολής του Brexit, ο Μπαρνιέ είπε ότι αν το Λονδίνο υποβάλει τέτοιο αίτημα, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση στη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαρτίου.

Όπως είπε, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφωνία, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος για να δοθεί αυτή η αναβολή. Οι υπόλοιπες 27 χώρες θα θέλουν να ξέρουν «για ποιον λόγο». Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι ότι η Βρετανία θέλει να αναβάλει ένα πρόβλημα, υπογράμμισε.

Εντούτοις, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωνε δυο ημέρες νωρίτερα ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση της βρετανικής εξόδου θα ήταν δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί θα εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα τους δοθεί.

«Εάν υπάρξει αίτημα παράτασης, θα πρέπει να αξιολογηθεί από  όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο FranceInfo. «Και το ερώτημα που θα θέσουν αμέσως είναι: «να την κάνουν τι;». Αυτό θα καθορίσει την διάρκεια της παράτασης».

Στόχος της Ευρώπης είναι «να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξαναβρεθεί σε αδιέξοδο όπως σήμερα» στο τέλος αυτής της παράτασης, είπε.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ίδιες οι βρετανικές αρχές επέλεξαν την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019.

X