Μια γροθιά η Πολωνική αντιπολίτευση για τις ευρωπαϊκές εκλογές

Αντιπολιτευτικά κόμματα Πολωνίας [Gazeta Wyborcza]

Πέντε Πολωνικά κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσίασαν τον συνασπισμό τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, κατηγορώντας τους συντηρητικούς κυβερνώντες ότι αναζητούν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα κάνουμε αδύνατο για οποιονδήποτε να βγάλει την Πολωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα (PO), του Πολωνικού Αγροτικού Κόμματος (PSL), του φιλελεύθερου κόμματος Nowoczesna, των Σοσιαλδημοκρατών (SLD) και των Πρασίνων.

«Δημιουργούμε τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για να υπερασπιστούμε την Πολωνία ενάντια στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, εναντίον εκείνων που αποδυναμώνουν και καταστρέφουν την Πολωνική θέση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα Grzegorz Schetyna.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Πολωνίας κατηγορούν ευθέως το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι θέλει να απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ, μια κατηγορία που όμως απορρίπτει ο ηγέτης του, Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε ήδη μια ταραγμένη σχέση με τις Βρυξέλλες από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση δέχτηκε τελικά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ που την διέταξε να αναστείλει έναν νόμο που θα μείωνε την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που ανάγκασε τους παλαιότερους δικαστές να παραιτηθούν.

Η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία σχετικά με τη δικαστική ανεξαρτησία της χώρας αλλά η κυβέρνηση επέμεινε ότι στόχος ήταν η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και οι νεοσυσταθείσες συμμαχίες εξασφαλίζουν καθείς από περίπου 40%.

Άλλο ένα 10% πηγαίνει στην Άνοιξη που είναι ένα καινούριο προοδευτικό κόμμα, ενώ το 7% πάει στο αντισυστημικό κίνημα Κουκίζ.

Το Σάββατο η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 9,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η πρώτη δόση θα δοθεί εντός του  έτους και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις βουλευτικές εκλογές.

Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει επίδομα 110 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς κάτω των 26 ετών και βελτιωμένες δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι υποσχέσεις του κόμματος για κοινωνικές και οικονομικές δαπάνες, σε συνδυασμό με μια εθνικιστική, ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική πλατφόρμα, βοήθησαν την κατάκτηση της εξουσίας στο 2015, κερδίζοντας τόσο τις προεδρικές όσο και τις βουλευτικές εκλογές.