Μέρκελ: Συμφωνεί με Μακρόν για το προσφυγικό, αλλά όχι για την Ευρωζώνη

[EPA-EFE/NDR/Wolfgang Borrs]

Ανοικτή στα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής και αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ARD την Κυριακή (10 Ιουνίου).

Γερμανοί και Γάλλοι υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν εντός του μήνα, προκειμένου να βρουν κοινό έδαφος για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 28-29 Ιουνίου.

Μέρκελ: Χρειαζόμαστε ταχύτερη οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η χώρα –ως κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης- θα υποστηρίξει έναν επενδυτικό προϋπολογισμό για κάλυψη των τομέων της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι τα σχέδια του προέδρου Μακρόν για τον κοινό προϋπολογισμό είναι υπερβολικά φιλόδοξα.

Ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε φιλόδοξες προτάσεις της Γαλλίας με δικό της όραμα.

Η αποτυχία της ΕΕ να μιλάει και να ενεργεί με μια φωνή στο εξωτερικό αποτελεί «κίνδυνο», προειδοποίησε η κ. Μέρκελ, καθώς και το γεγονός ότι «δεν έχουμε συλλογική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης».

Η Γερμανίδα ηγέτης πρότεινε μια πανευρωπαϊκή αρχή ασύλου και συλλογικά πρότυπα για τη χορήγηση ή την απόρριψη των αιτήσεων, καθώς και μια ενιαία αρχή προστασίας των συνόρων.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαϊκή αστυνομία στα σύνορα που να μπορεί να δράσει, εάν είναι απαραίτητο, ακόμη και αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένα κράτη μέλη».

Μακρόν και Μέρκελ αναζητούν κοινό έδαφος για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεσμεύτηκαν σήμερα να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έως τον Ιούνιο.

X