Μέρκελ και Μακρόν σχεδιάζουν την μελλοντική Ευρώπη στο Νταβός

[World Eocnomic Forum]

Ηχηρό παρών δίνουν οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί από όλες τις χώρες της ΕΕ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, για να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακάμπτει.

«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa, τονίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Πρέπει να τους κάνουμε να κατανοήσουν την προστιθέμενη αξία της ΕΕ στην παροχή λύσεων για τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος», πρόσθεσε.

Μακρόν: Προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο δρόμο για το Νταβός

Από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου, το ελβετικό ορεινό χωριό του Νταβός θα φιλοξενήσει την 48η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Το πρόγραμμα, οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της φετινής συνάντησης επικεντρώνονται στο σύνθημα «Creating a Shared …

Η ατζέντα είναι μεγάλη. Από την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την ενίσχυση της Ευρωζώνης, τη βελτίωση της εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την επιτάχυνση του βιομηχανικού μετασχηματισμού για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

«Σε όλους αυτούς τους τομείς δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την ΕΕ. Μαζί θα έχουμε τη δύναμη να επιτύχουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, να ανταγωνιστούμε στη διεθνή αγορά και να έχουμε πιο συνεκτικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το think tank της Επιτροπής, European Political Strategy Centre, διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη έχουν ανακάμψει, η αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας συνεχίζεται και η απασχόληση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Το 2016, η ΕΕ-27 συγκέντρωσε άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) ύψους 424 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 391 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, καθιστώντας ήπειρο ως τον κορυφαίο προορισμό στον κόσμο όσον αφορά στις ΑΞΕ, ενώ εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εμπορική Ένωση παγκοσμίως.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, παραδέχθηκε ότι πρέπει να επιτευχθούν πολλά περισσότερα, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ενιαίας αγοράς.

«Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε το ήμισυ του μεγέθους της ολλανδικής οικονομίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα αγαθά και να οριστικοποιήσουμε την ψηφιακή ενιαία αγορά.

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Bruno Le Maire, τόνισε: «Η απάντηση στον λαϊκισμό είναι η αποτελεσματική ηγεσία και ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης είναι να επιτύχουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Νταβός: Ο απομονωτισμός των ΗΠΑ διαβρώνει την παγκόσμια συνεργασία

Η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη μπορεί να κρύβει τις ρίζες της επόμενης μεγάλης κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης ανισότητας, ιδίως μεταξύ του μισθολογικού χάσματος ανδρών και γυναικών, προειδοποιεί έκθεση του World Economic Forum την Τετάρτη (17 Ιανουαρίου).

Η παγκόσμια παραγωγή έχει βελτιωθεί τα …

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Publicis Groupe, Maurice Levy, δήλωσε ότι το «αφήγημα» της ΕΕ πρέπει να ενσωματωθεί στην παράδοση.

«Η Ευρώπη απέτυχε στο παρελθόν να αφηγηθεί την ιστορία της», επεσήμανε ο κ. Levy. «Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε ένα νέο αφήγημα, ένα Brand Europe βασισμένο σε δημοκρατικές αξίες και πολιτισμό», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Le Maire επανέλαβε τις δηλώσεις Μακρόν στο Νταβός.

«Έχουμε την Κίνα η οποία αναπτύσσεται, έχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες που υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη. Χρειαζόμαστε η Ευρώπη να καταστεί μια οικονομική ήπειρος και πολιτικά ισχυρή με τους δικούς μας κανόνες, με την ικανότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, δήλωσε ότι ο τομέας της δικαιοσύνης στη χώρα του «θα καταστεί πολύ πιο ανεξάρτητος και αντικειμενικός, διαφανής και αποτελεσματικός – διότι δαπανήσαμε το 1,8% του προϋπολογισμού μας στο δικαστικό σύστημα που είναι τριπλάσιο του μέσου όρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

X