Μέρκελ: Καθήκον μας να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις για το συνασπισμό

[Felipe Trueba / EPA-EFE]

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέτρεψε τους ηγέτες των κομμάτων να διαπραγματευτούν μια δύσκολη τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό, την στιγμή που η υποστήριξη για το συντηρητικό μπλοκ της καταγράφει αξιοσημείωτη πτώση.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν την άκρα δεξιά στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συμμαχία με το FDP και τους Πράσινους που δεν έχουν δοκιμάσει τις δυνατότητές τους σε εθνικό επίπεδο.

Παρά τις τρεις εβδομάδες διερευνητικών συνομιλιών, οι εταίροι πρέπει ακόμη να υπερκεράσουν τις διαφορές όσον αφορά την πολιτική για την προστασία του κλίματος, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη μετανάστευση και την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι: «Τώρα σε αυτή την τρίτη φάση, το καθήκον μας είναι να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις», συμπληρώνοντας, «αλλά από τη δική μου οπτική γωνία, μια λύση μπορεί να επιτευχθεί με καλή θέληση».

Ο ηγέτης του FDP, Christian Lindner, μετατόπισε το βάρος της ευθύνης στο CDU και το CSU, λέγοντας ότι το κόμμα του και οι Πράσινοι είχαν ήδη καταλήξει σε ένα κοινό έδαφος.

«Οι Πράσινοι και το FDP έχουν προχωρήσει. Εναπόκειται πλέον στους Συντηρητικούς να επιδείξουν κάποια ευελιξία. Υποθέτω ότι υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο κ. Lindner.

Την Τρίτη, οι Πράσινοι ανέφεραν ότι δεν επιμένουν πλέον ως προς τις καθορισμένες ημερομηνίες για την απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και το κλείσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι τις 16 Νοεμβρίου σχετικά με την πορεία προς τις επίσημες διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό «Τζαμάικα».

Η κατάρρευση των συνομιλιών θα μπορούσε να σημαίνει νέες εκλογές στη Γερμανία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν καμία επιθυμία να ενταχθούν σε ένα άλλο «μεγάλο συνασπισμό» υπό την ηγεσία της Μέρκελ.

Έρευνα του Emnid για την Bild am Sonntag κατέδειξε ότι μόνο το 30% θα ψήφιζε υπέρ του μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ, σε περίπτωση που επρόκειτο να διεξαχθούν ομοσπονδιακές εκλογές αυτή την Κυριακή.

Κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η κ. Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι η Γερμανία θα πρέπει να ηγηθεί της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και να μειώσει τις εκπομπές χωρίς να καταστρέψει τις θέσεις εργασίας.

Τα σχόλια της κ. Μέρκελ, που έγιναν στο εβδομαδιαίο podcast και στη μέση των συνομιλιών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 έθνη στη δυτική γερμανική πόλη της Βόννης, υπογράμμισαν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

Οι Πράσινοι θέλουν να διευκρινίσουν ποια μέτρα θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, για να επιτύχει η Γερμανία το στόχο της για το 2020 και να μειώσει τις εκπομπές κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών επιπέδων -από το αναμενόμενο- μετανάστευσης, η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το στόχο εκπομπών χωρίς πρόσθετα μέτρα.

X