Μέρκελ: Εξετάζουμε διακοπή της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η κατάσταση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαράδεκτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης ή διακοπής της προενταξιακής βοήθειας που χορηγείται στην Άγκυρα με «υπεύθυνο τρόπο».

Η Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τους εταίρους της την Πέμπτη να διακόψουν τη χορήγηση στην Τουρκία των κεφαλαίων που συνδέονται με την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ. Υπέρ της θέσης της γερμανίδας καγκελαρίου τάχθηκαν το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Όμως στις δηλώσεις της προς δημοσιογράφους μετά το δείπνο των ηγετών, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία, η Μέρκελ τόνισε ότι θέλει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως ο διάλογος με την Άγκυρα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι δεν προβλέπει τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Άγκυρα για την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.