Μέρκελ: Δύσκολες αποφάσεις για το νέο υπουργικό

[EPA-EFE/LAURENCE CHAPERON/CDU HANDOUT MADITORY CREDIT LAURENCE CHAPERON/CDU HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES]

H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ (CDU), πραγματοποίησε στις 26 Φεβρουαρίου ειδική συνδιάσκεψη κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα ψήφισε τη συμφωνία για το συνασπισμό. Προηγουμένως, η Μέρκελ ανακοίνωσε τις επιλογές της για τις νέες υπουργικές θέσεις, αναφέρει η Euractiv Γερμανίας.

Η Μέρκελ κατάφερε να διαμορφώσει μια λίστα με έξι πιθανούς υπουργούς του CDU, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το SPD για πιθανό νέο μεγάλο συνασπισμό.

Η νέα ομάδα ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ (25 Φεβρουαρίου) μετά από συνάντηση του προεδρείου του κόμματος και της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας, παρουσιάζοντας εκτεταμένες αλλαγές προσωπικού στο νέο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ.

Διάδοχος της Μέρκελ η νέα γενική γραμματέας του CDU;

Η Άνγκελα Μέρκελ υπέδειξε την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ζάαρ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ως νέα γενική γραμματέα του CDU, ενώ αρκετοί πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για μια νέα λαμπρή διάδοχο της Καγκελαρίου.

«Γνωριζόμαστε πολύ καιρό και μπορούμε να βασιζόμαστε η μία στην άλλη, …

Νέοι, επικριτικοί, συντηρητικοί

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο επικριτής της Μέρκελ, Jens Spahn (37), θα διοριστεί ως νέος υπουργός Υγείας. Με τον Spahn, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, η Μέρκελ φέρνει στο υπουργικό συμβούλιο έναν από τους νεότερους αντιπάλους της και από τους πιο σκληρούς επικριτές της.

Καθώς ο αρχηγός των Πρασίνων Anton Hofreiter βλέπει αυτή την κίνηση ως «στρατηγική διανομή μικρών θέσεων», ο πρόεδρος του AfD, Jörg Meuthen, θεωρεί την υποψηφιότητα του Spahn ως απόπειρα της Μέρκελ να «βάλει τον επικριτή του κόμματος της σε στάσιμα νερά».

Ο Bernd Riexinger, ηγέτης της Αριστεράς, είπε ότι ο Spahn θα παράσχει στο φαρμακευτικό λόμπι και στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας «έναν συνήγορο με θέληση στο συμβούλιο της μεγάλης συμμαχίας», σύμφωνα με τον Die Welt.

Μήνυμα Μέρκελ: Η αλληλεγγύη στην ΕΕ δεν είναι μονόδρομος

Την Παρασκευή συνέρχεται στις Βρυξέλλες η ανεπίσημη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2020-2027, ο οποίος λόγω του Brexit θα είναι …

Μια άλλη φρέσκια προσθήκη στο συμβούλιο θα είναι η Anja Karliczek, επιλογή της Μέρκελ, ως υπουργός παιδείας. Η 46χρονη αναπληρώτρια του CDU από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εντάσσεται στο αυτοεπιβεβλημένο «makeover» του CDU.

Όμως, η Karliczek, ο οποίος προέρχεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο και έχει ασχοληθεί περισσότερο με οικονομικά ζητήματα, ασχολείται για πρώτη φορά με το νέο της χαρτοφυλάκιο.
Η Julia Klöckner (45) θα αναλάβει τη γεωργία. Η πρώην δασκάλα και δημοσιογράφος είναι γνωστή υποστηρίκτρια της ισότητας των φύλων και διαπραγματεύτηκε τα κεφάλαια για τη γεωργία στις συνομιλίες για το συνασπισμό. Η Klöckner είναι ήδη γνωστή στο πιθανό νέο της Υπουργείο από την εποχή της ως Γενική Γραμματέας του Κράτους.

Ο αρχηγός της καγκελαρίας της Μέρκελ είναι επίσης μια σχετική αλλά άγνωστη προσθήκη. Ο Helge Braun (45 ετών) που είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, αναμένεται τώρα να αναλάβει, μεταξύ άλλων καθηκόντων, το συντονισμό της Επιτροπής του υπουργικού συμβουλίου που θα ασχολείται με την ψηφιοποίηση.

Επίπονες αποφάσεις

Ο Peter Altmaier (59), ο οποίος πρόκειται να γίνει ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών, και η Ursula von der Leyen, που θα παραμείνει στην Άμυνα, είναι τα μόνα μέλη στη λίστα της Merkel που θα επιβιώσουν στο νέο συνασπισμό.

Ο Hermann Gröhe (57), πρώην Υπουργός Υγείας και έμπιστος της Μέρκελ, καθώς επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière (64), αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι στις διαπραγματεύσεις και η CSU αναμένεται να αποκομίσει τα οφέλη.

Ήταν μια «επίπονη απόφαση», σχολίασε η Μέρκελ αναφορικά με την αποχώρηση των δύο υπουργών.

Γιούνκερ: Πιθανή αναταραχή στις αγορές από τις ιταλικές εκλογές

Για πιθανές χρηματοοικονομικές αναταραχές στις αρχές Μαρτίου εξαιτίας των εκλογών στην Ιταλία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για το χειρότερο σενάριο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα είναι μια «πολύ σημαντική …

X