Μεγάλη οικονομική ενίσχυση της εκστρατείας υπέρ του Brexit

Leave-EU

Ομάδες που συμμετέχουν στην εκστρατεία υπέρ του Brexit  έχουν εξασφαλίσει £ 8,2 εκατομμύρια (€ 10,3 εκατ) κατά τις τελευταίες εβδομάδες από  κορυφαίους επιχειρηματίες του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι εκστρατείες υπέρ και κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ   προσέφυγαν σε μεγάλες επιχειρήσεις για να τους βοηθήσουν να κερδίσουν το  δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, η εκστρατεία υπέρ του Brexit εξασφάλισε £ 8,2 εκατομμύρια (€ 10,3 εκατ) στις 12 εβδομάδες από την 1η Φεβρουαρίου, υποβοηθούμενη από μεγάλες δωρεές από τον Peter Hargreaves, ιδρυτή της επιχείρησης επενδύσεων Hargreaves Lansdown.

Η Leave.EU, η οποία δεν είναι η επίσημη ομάδα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, έλαβε επίσης δάνειο  £ 6.000.000 (€ 7.58m) από τράπεζες.

Οι ομάδες που αγωνίζονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας εξασφάλισαν £ 7.500.000 (€ 9.48m), με δωρεές από τον David Sainsbury,  πρώην πρόεδρο του σούπερ μάρκετ της Sainsbury που έχει δώσει χρήματα και στο Εργατικό κόμμα. «Σήμερα είναι σαφές  ότι οι εκστρατείες υπέρ της αποχώρησης έχουν βαθιές τσέπες», δήλωσε ο Will Straw, εκτελεστικός διευθυντής της Βρετανίας Ισχυρότερη Στην Ευρώπη.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής  έχει επίσης λάβει δωρεές από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs και J.P. Morgan, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε πινακίδες, αφίσες και φυλλάδια.

«Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι ιδιώτες που υποστηρίζουν  το Brexit»,  δήλωσε ο Charles Grant, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Centre for European Reform. Όσον αφορά την  εκστρατεία υπέρ της παραμονής, υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες, αλλά τείνουν να είναι μεγάλες εταιρείες που δυσκολεύονται να κάνουν δωρεές   σε πολιτικές εκστρατείες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι για να κάνουν  μια δωρεά  σε μια πολιτική οργάνωση οι βρετανικές εταιρείες  πρέπει να έχουν την έγκριση των μετόχων τους, μια προϋπόθεση που μπορεί να αποτρέψει τις εταιρείες, δεδομένου ότι απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία [Leave.EU/Facebook]