Μακρόν σε Βέμπερ: Δεν μπορεί να υποστηρίζετε Μέρκελ και Όρμπαν ταυτόχρονα

[Poll/EPA/EFE]

Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της Καγκελαρίου Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από το Λουξεμβούργο, ζητώντας από το κόμμα να «διευκρινίσει τη θέση του».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μάφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γάλλος ηγέτης υπογράμμισε: “Η Μέρκελ τάσσεται απολύτως στην πλευρά της προόδου». Το ΕΛΚ υποστήριξε όμως και την εθνικιστική πορεία του Όρμπαν. Επομένως, δεν μπορείτε να υποστηρίζετε και τη Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα. Το ΕΛΚ πρέπει να διευκρινίσει τη θέση του, γεγονός που εναπόκειται στους Συντηρητικούς».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου παντού», αναφερόμενος στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Ζήτησε σοβαρότητα από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες, εάν η Ουάσινγκτον δεν σέβεται τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Απόλυτη ταύτιση Σαλβίνι – Όρμπαν για το μεταναστευτικό

Κοινό μανιφέστο κατά της μετανάστευσης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019 εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάτεο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο το δικαίωμα ασύλου δεν πρέπει να διαταράσσεται στην ΕΕ.  «Δεν πρέπει να ανεχτούμε καμία ασάφεια, πρέπει να βρούμε μια λύση για την Ιταλία και είμαι βέβαιος ότι ο ιταλικός λαός δεν είναι σε κάθε περίπτωση σύμφωνος με τους εκπροσώπους του», κατέληξε.