Μακρόν: Παράνομη η επιβολή δασμών στην ΕΕ από τις ΗΠΑ

[EPA-EFE/ETIENNE LAURENT]

«Παράνομους» χαρακτήρισε τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί «σταθερά και με αναλογικό τρόπο».

Η τηλεφωνική κλήση μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας και του Αμερικανού ομολόγου του πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν εμπορικούς δασμούς στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό για τις εισαγωγές μετάλλων.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Τέλος στο καθεστώς εξαίρεσης βάζει ο Ρος για την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό. Σε ισχύ από την Παρασκευή οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος αξιωματούχος προέτρεψε τον πρόεδρο Τραμπ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία για την ενίσχυση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «εσφαλμένη απόφαση» όσον αφορά στην επιβολή δασμών, προειδοποιώντας ότι ο «οικονομικός εθνικισμός» θα τιμωρήσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αυτή η απόφαση είναι ένα λάθος, γιατί ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες διεθνείς ανισορροπίες με τον χειρότερο τρόπο – με τη διάσπαση και τη δημιουργία οικονομικού εθνικισμού», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Μακρόν.

«Και ο εθνικισμός είναι πόλεμος. Αυτό ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του ’30 », πρόσθεσε.

Μακρόν για ΗΠΑ: Οι απειλές για εμπορικό πόλεμο δεν θα διορθώσουν την κατάσταση

Την έναρξη των συνομιλιών για αναμόρφωση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη (30 Μαΐου).

Την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα αρνηθεί να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς πίεσης», ανέφερε ο κ. Le Maire στους δημοσιογράφους. «Το πλήγμα από τους δασμούς δεν θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε την πόρτα σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», κατέληξε.