Μακρόν κατά Σαλβίνι και Όρμπαν: Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ

[flickr]

Στον «πάγο» έθεσαν τα σχέδια της Τερέζα Μέι για το Brexit οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ την Πέμπτη (20 Σεπτεμβρίου), ενώ εξακολουθούν να διχάζονται ως προς το μεταναστευτικό.

«Ναι, υπάρχει κρίση και εντάσεις γύρω από το μεταναστευτικό», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Αλλά ποιος τις δημιουργεί; Εκείνοι που μας λένε ότι δεν θέλουν να τηρήσουν το ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ναυτικό δίκαιο και αρνούνται να αφήσουν τα πλοία να αποβιβάζονται στα λιμάνια τους».

«Αυτοί που μας λένε ότι συμμετέχουν στη Σένγκεν, αγαπούν την Ευρώπη όταν μπορούν να επωφεληθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία, αγαπούν την Ευρώπη όταν τους δίνει χρήματα, όταν δημιουργεί ευημερία στον λαό τους, όταν επιτρέπει στους εργαζόμενους τους να βγάλουν τα προς το ζην, αλλά στο εσωτερικό, δεν θα επιτρέψουν ούτε έναν μετανάστη, ούτε έναν πρόσφυγα στη χώρα τους», συνέχισε με σαφείς αιχμές προς τους Σαλβίνι – Όρμπαν και την ομάδα Βίσεγκραντ.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται τους κανόνες. Αυτοί είναι που δημιουργούν χάος και όχι η υπόλοιπη κοινότητα», επέμεινε ο Γάλλος ηγέτης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν είναι «α λα καρτ».

Παράλληλα, έστειλε μια ηχηρή και σαφή προειδοποίηση: «Οι χώρες που δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη θα πρέπει τελικά να εγκαταλείψουν τη Σένγκεν και δεν θα επωφελούνται πλέον από οικονομική βοήθεια (διαρθρωτικά ταμεία)».

Αναφορικά με τον «καταμερισμό των βαρών», ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, επέμεινε στην προθυμία της χώρας να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και της εντολής της Frontex.

«Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι λιγότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν παράνομα την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σφυρηλάτηση ισχυρών εταιρικών σχέσεων με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Αίγυπτο», υπογράμμισε ο κ. Kουρτς, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Στην τελική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσσι, αυτή την Κυριακή.

 Brexit και ψέματα

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε ότι ήταν λίγο πιο αισιόδοξος μετά το τέλος της Συνόδου.

«Ωστόσο, δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία. Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς στις τέσσερις ελευθερίες μας, στην ενιαία αγορά, καθώς και στα ιρλανδικά σύνορα», επέμεινε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πρόκειται να διεξαχθεί μια πρόσθετη Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17-18 Νοεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit, αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος κατά την προσεχή Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου.

Επιπλέον, και ο πρόεδρος Μακρόν επέμεινε ότι η στρατηγική της ΕΕ δεν θα αλλάξει.

«Το Brexit είναι η επιλογή του βρετανικού λαού που ωθείται από εκείνους που προέβλεψαν εύκολες λύσεις και μας έμαθε ένα πράγμα: αποδεικνύει ότι εκείνοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς την Ευρώπη και ότι θα φέρουν στη χώρα τους πολλά χρήματα είναι ψεύτες», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

X