Μακρόν και Μέρκελ υπογράφουν νέα συνθήκη για διμερή συνεργασία

[MerkelAaachen-800x45]

Η Γαλλία και η Γερμανία προτίθενται να δώσουν νέα πνοή στη μεταξύ τους συνεργασία, με σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα υπογράψουν την Τρίτη στη γερμανική πόλη Άαχεν μια νέα διμερή συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της συνεργασίας για το κλίμα.

Ο Γερμανός πρέσβης στη Γαλλία, Nikolaus Meyer-Landrut, εκτιμά ότι οι δύο κύριες πτυχές της συνθήκης είναι η πολιτική συνεργασία και συγκεκριμένα η ίδρυση ενός γαλλογερμανικού κοινοβουλίου, καθώς και η κάλυψη οικονομικών πτυχών.

«Είναι κάτι διαφορετικό από τη Συνθήκη του Élysée: κινούμαστε προς συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε ο διπλωμάτης.

Προτεραιότητα στην οικονομία

Ομάδα εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εργαστεί για την εναρμόνιση του οικονομικού δικαίου των δύο χωρών.

«Πρόκειται για το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του κοινού οικονομικού χώρου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του γαλλογερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου, Alexandra Seidel-Lauer.

Αναφορικά με τα διασυνοριακά ζητήματα, η συνθήκη προωθεί συγκεκριμένα έργα που ανατίθενται σε τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με την ιδέα του Μακρόν, ο γαλλογερμανικός οικονομικός χώρος πρέπει να αποτελεί ένα εργαστήριο σύγκλισης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τέλος, θα συσταθεί κοινό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, για την ανταλλαγή ιδεών των οικονομολόγων.

«Στη Γαλλία, οι οικονομολόγοι μας τονίζουν την ανάγκη ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ενώ στη Γερμανία το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επικρίνει την κυβέρνηση για υπερβολικές δαπάνες. Για το λόγο αυτό, θα δημιουργήσουμε ένα κοινό συμβούλιο που θα ερμηνεύει τις στενότερες οικονομικές πολιτικές», ανέφερε το Élysée.

Εντούτοις, το κείμενο δεν περιλαμβάνει πλέον κοινούς στόχους όσον αφορά τα κοινωνικά πρότυπα, την εναρμόνιση των εταιρικών φόρων και την τιμολόγηση του άνθρακα.

«Βεβαίως, η συνθήκη αυτή ανοίγει την πόρτα για ενισχυμένη συνεργασία στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα, αλλά σε σύγκριση με το ψήφισμα που ενέκριναν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον Ιανουάριο, αποδυναμώθηκε. Δεν είναι φιλόδοξη», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Franziska Brantner.

Η άμυνα στο προσκήνιο

Ένα εξίσου κρίσιμο σημείο για τη Γαλλία, αφορά στο γεγονός ότι η συνθήκη δεσμεύει και τα δύο μέρη να «παρέχουν αμοιβαία συνδρομή, ακόμη και με ένοπλες δυνάμεις, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον των εδαφών τους».

Επιπλέον, αναφέρει ότι τα δύο κράτη θα συνεργαστούν στενά σε όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών και ότι «η αποδοχή της Γερμανίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί προτεραιότητα της γαλλογερμανικής διπλωματίας».

Πρόκειται για ένα σημείο που η Γερμανίδα βουλευτής, Franzika Brantner, χαρακτήρισε «παράλογο», πιστεύοντας ότι η Γαλλία δεν θα προωθήσει τη γερμανική ιδιότητα μέλους, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στρέφεται πλέον στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου και οι συντονισμένες στρατιωτικές πρωτοβουλίες αποτελούν ήδη σημαντική αλλαγή στη γερμανική προσέγγιση.

Τέλος, Γαλλία και Γερμανία δεσμεύονται να δημιουργήσουν στενότερη εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, να ενισχύσουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, την περιφερειακή ολοκλήρωση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη συνεργασία για την ισότητα των φύλων, να βελτιώσουν τις κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές, να αποτρέψουν τις συγκρούσεις και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες κρίσεις.