Μακρόν για Συνθήκη του Άαχεν: Γαλλία και Γερμανία να δείξουν υπευθυνότητα

[Sascha Steinbach/ epa]

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, Γαλλία και Γερμανία ανανεώνουν εκ νέου τη συμμαχία τους. Και οι δύο χώρες επιθυμούν να συνεργαστούν στενά σε ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, του πολιτισμού και της εξωτερικής πολιτικής. Μπορεί όμως μια συνθήκη να γεφυρώσει το χάσμα των απόψεων; Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

«Πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και λόγω της έντονης εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, ο Μακρόν πρέπει να ανακτήσει τη δυναμική του, γεγονός που συνδέεται με την αναβίωση της Συνθήκης των Ηλυσίων», εκτιμά η εκπρόσωπος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Πολιτικής (DGAP), Julie Hamann.

Ωστόσο, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου για εμβάθυνση της ΕΕ δεν χαίρουν ευρείας υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία εκφράζει ανησυχίες για άνοδο του ακροδεξιού AfD.

«Μερικές φορές η Ευρώπη δεν προχωρά αρκετά γρήγορα. Πρέπει όμως να εξετάσουμε τις επιτυχίες μας στην ήπειρο και όλα όσα έχουμε καταφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Μακρόν και Μέρκελ υπογράφουν νέα συνθήκη για διμερή συνεργασία

Η Γαλλία και η Γερμανία προτίθενται να δώσουν νέα πνοή στη μεταξύ τους συνεργασία, με σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία στρέφεται προς τη Γαλλία

Η έκκληση του Μακρόν για έναν ευρωπαϊκό στρατό επανεμφανίζεται, τουλάχιστον έμμεσα. Και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να «αναπτύξουν την ικανότητα της ΕΕ στον αμυντικό τομέα» και να δημιουργήσουν ένα κοινό συμβούλιο ασφαλείας. Τον Νοέμβριο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας ενός γαλλογερμανικού στρατού.

«Δεν φτάσαμε ποτέ σε τέτοιο σημείο στον τομέα της κοινής άμυνας», ανέφερε το γραφείο του προέδρου.

«Η συνθήκη μπορεί να δεσμεύσει αμφότερα τα κράτη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το χάσμα των διαφορετικών απόψεών τους. Ωστόσο, δεν αναμένω ότι η κοινή πολιτική ασφάλειας θα καθίσταται ευκολότερη με την υπογραφή αυτής της Συνθήκης», υπογράμμισε η κ. Hamann.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της ενεργειακής πολιτικής. Η προγραμματισμένη εναρμόνιση της νομοθεσίας των δύο χωρών ενδέχεται να αποτελέσει εξίσου σκληρή διαδικασία. «Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε η Καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της.

Εντούτοις, τα περισσότερα από τα σημεία της Συνθήκης του Άαχεν παραμένουν ασαφή, ενώ οι επικριτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη συγκεκριμένων παραχωρήσεων.

«Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα σημεία. Το κείμενο είναι μια συνθήκη που θα διαρκέσει για δεκαετίες, δεν είναι ένα διάταγμα», δήλωσε ο Christophe Arend από το La République En Marche (LREM).

«Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», ανέφερε ο κ. Μακρόν στην ομιλία του.

«Ο τρόπος με τον οποίο Γερμανία και Γαλλία καταλήγουν σε συμφωνία δεν λειτουργεί πλέον. Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει λόγω των μεγάλων κρίσεων και των εσωτερικών φραγμών, όπως το Brexit», κατέληξε η κ. Hamann.

X