Μακρόν: Ενίσχυση ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αποτροπή παγκόσμιου χάους

[EPA-EFE/HAYOUNG JEON]

Ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας προκειμένου η Ευρώπη να αποτρέψει το «χάος» που επικρατεί στο διεθνές γίγνεσθαι, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος» και για τον λόγο αυτό «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», δήλωσε ο κ. Μακρόν.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει εντείνει τις προσπάθειες για την πράσινη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, επιδιώκοντας πλέον πολυμερή προσέγγιση στο εμπόριο, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την περιβαλλοντική πολιτική.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, η Ευρώπη δεν πρέπει να «γίνει παιχνίδι μεγάλων δυνάμεων, αλλά να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια και την άμυνά της, καθώς και να μην αποδεχθεί έναν δευτερεύοντα ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή».

Περιορισμένος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε με τη ιδέα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να εκπονήσουν τα σχέδια για έναν περιορισμένο κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υποστήριξη επενδύσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Μακρόν πιέζει για πρόοδο σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων φορολόγησης των διαδικτυακών κολοσσών.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας απαιτούν πολιτικό θάρρος. «Αυτό το νέο βήμα ενδεχομένως να προκαλεί φόβο, καθώς θα πρέπει να μοιραζόμαστε, να διαμορφώνουμε από κοινού τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις πολιτικές μας για τις εξωτερικές υποθέσεις, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, ένα μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών μας, ακόμη και δημοσιονομικούς πόρους, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινή αμυντική στρατηγική».

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τα ταμπού μας και τις συνήθειες που είχαμε έως τώρα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Γερμανίδα ηγέτης επανέλαβε ότι στήριξε την πρόταση του προέδρου Μακρόν για έναν μελλοντικό ευρωπαϊκό στρατό ως σύμβολο μιας ενωμένης ηπείρου. σε πείσμα των έντονων επικρίσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί το σχέδιο ανταγωνιστικό προς το ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του Γάλλου αξιωματούχου στο Βερολίνο ήρθε μια εβδομάδα μετά την συνάντηση των ηγετών στο Παρίσι για την επέτειο εορτασμού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.