Μακρόν: Eκτός κανόνων του Ισπανικού δικαίου το καταλανικό δημοψήφισμα

[GERARD BOTTINO/Shutterstock]

«Το καταλανικό δημοψήφισμα δεν εμπίπτει στους κανόνες του κράτους δικαίου της Ισπανίας» διεμήνυσε την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Κάρλες Πουτζδεμόν στο κοινοβούλιο της περιφέρειας, όπου ενδέχεται να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Ο γάλλος ηγέτης δήλωσε μάλιστα ότι «μια μορφή αλυτρωτισμού υφίσταται στην Καταλονία» κι ότι το δημοψήφισμα μεταξύ άλλων προκλήθηκε από τους «οικονομικούς εγωισμούς που μού προκαλούν φόβο».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε στην καταλανική κυβέρνηση ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επέμβει στην κρίση. «Δεν είναι ρόλος της Ευρώπης» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Έγινε μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους των Καταλανών, ελπίζω ότι θα διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα, πιστεύω ότι έτσι θα γίνει, είμαι πεπεισμένος για αυτό» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης (δυτική Γερμανία) προτού παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου.

«Έχω την αίσθηση ότι (στην Καταλονία) δεν θα υπάρξει καταστολή» εκτίμησε ακόμα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Έκκληση στον πρόεδρο της Καταλονίας να αποφύγει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας από την Ισπανία απηύθυνε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

X