Μακρόν: Δεν θα δεχθούμε εκβιαστική διαπραγμάτευση για τους δασμούς

[EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον προσωρινό αποκλεισμό της ΕΕ όσον αφορά στους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή (23 Μαρτίου), προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν θα παραιτηθεί».

«Κατ ‘αρχήν, συζητάμε τα πάντα με μια χώρα που είναι εταίρος μας και συμμορφώνεται με τους κανόνες του ΠΟΕ», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τους εμπορικούς δασμούς.

Ωστόσο, οι «μονομερείς» αντιδράσεις δεν αποτελούν απάντηση, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε σχετική διακήρυξη που εκδόθηκε την Πέμπτη (22 Μαρτίου), ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα αναστείλει τους δασμούς στον χάλυβα για την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Μαΐου 2018.

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα να εξασφαλίσει μόνιμη εξαίρεση από τους εμπορικούς δασμούς.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ, η βούλησή μας είναι να μιλήσουμε για όλα τα θέματα», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στις συζητήσεις.

Η απάντηση της ΕΕ καθοδηγείται από τρεις αρχές, ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγησε:

  • «Πρώτον, η Ευρώπη δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο και για τον λόγο αυτό προωθούμε το διάλογο».
  • «Η δεύτερη αρχή έγκειται στο γεγονός ότι η Ευρώπη πιστεύει σε μια πολυμερή ρύθμιση του εμπορίου και θα ενεργήσει στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ, ο οποίος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μην εξασθενίσει».
  • Τρίτον, η Ευρώπη θα παρουσιάσει «ένα ενωμένο μέτωπο» ενόψει των εμπορικών διαφορών και δεν θα δεχτεί να είναι «ο αδύναμος κρίκος» της παγκοσμιοποίησης. «Αν δεχθούμε επίθεση, θα αντιδράσουμε χωρίς ενδοιασμούς», διευκρίνισε ο κ. Μακρόν.

«Μου φαίνεται αδύνατο να καλύψω όλα τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας από τώρα έως την 1η Μαΐου. Και ζητάμε μόνιμη απαλλαγή», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στους δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης Συνόδου κορυφής.