Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις στη Γερμανία για την νομιμοποίηση της κάνναβης

«Η απαγόρευση και η ποινικοποίηση της κάνναβης απέτυχαν» - όπως δήλωσε ο Jens Teutrine, επικεφαλής της νεολαίας της φιλελεύθερης παράταξης. [Shutterstock/Dmytro Tyshchenko]

Καθώς το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, το φιλελεύθερο FDP και το κόμμα των Πρασίνων πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι νεολαίες των κομμάτων αυτών εμφανίζουν ένα κοινό: την επιθυμία να νομιμοποιηθεί η χρήση της μαριχουάνας.

«Η απαγόρευση και η ποινικοποίηση της κάνναβης απέτυχαν» – όπως δήλωσε ο Jens Teutrine, επικεφαλής της νεολαίας της φιλελεύθερης παράταξης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μόνο η πλήρης νομιμοποίηση θα εξασφάλιζε ότι τηρούνται τα πρότυπα ποιότητας, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των νέων.

Ενώ η κομματική νεολαία των Πρασίνων υποστηρίζει εδώ καιρό τη νομιμοποίηση, το κίνημα έχει πλέον αποκτήσει έναν νέο σύμμαχο: τον Karl Lauterbach, τον διάσημο ιολόγο και εκπρόσωπο για θέματα υγείας των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Lauterbach δήλωσε υπέρ της νόμιμης και ελεγχόμενης διανομής κάνναβης σε ενήλικες στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας για συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Η Γερμανική Αστυνομική Ένωση, από την άλλη, τίθεται αυστηρά κατά της νομιμοποίησης του ναρκωτικού. Υποστηρίζουν ότι είναι ουσία που συχνά υποτιμάται, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και σε κοινωνικές συγκρούσεις, μεταξύ άλλων.