Λιγότεροι από τους μισούς Φινλανδούς πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να αμυνθεί μόνη της

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα ρωσικής επίθεσης και στη Φινλανδία ήδη φέτος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στο 19%. [Shutterstock/Rokas Tenys]

Μια νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης Finnish Business and Policy Forum (EVA) αποκαλύπτει το σκεπτικό πίσω από το οποίο το 76% των Φινλανδών στηρίζει την απόφαση να υποβληθεί αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο-Μάιο και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (12 Μαΐου) δείχνει μια μάλλον ζοφερή ή ρεαλιστική άποψη που υιοθετούν οι Φινλανδοί. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα ρωσικής επίθεσης και στη Φινλανδία ήδη φέτος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στο 19%. Μέχρι το 2027, ο κίνδυνος τέτοιων ρωσικών μέτρων αυξάνεται στο 30%, όπως πιστεύουν οι 2.800 Φινλανδοί που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το ΝΑΤΟ θεωρείται σημαντική ασπίδα προστασίας. Στα μάτια των απλών ανθρώπων, η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα μείωνε την πιθανότητα ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης φέτος στο 14%.

Ακόμη και αν η Φινλανδία διαθέτει σημαντική στρατιωτική δύναμη και εφέδρους, λιγότεροι από τους μισούς (48%) είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα θα μπορούσε να αμυνθεί μόνη της απέναντι σε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση. Η ουκρανική εμπειρία έχει γίνει μάρτυρας των δυσκολιών που υπάρχουν για τη λήψη εξωτερικής βοήθειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ψυχρός ρεαλισμός έχει κάνει τη μεγάλη πλειοψηφία, τα τρία τέταρτα των Φινλανδών, να συσπειρωθεί πίσω από την αίτηση του ΝΑΤΟ που πιθανώς βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Η δήλωση του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν την Πέμπτη (12 Μαΐου) ότι η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό έλαβε άμεση απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαρακτήρισε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως «απειλή». «Φυσικά, όλα αυτά θα αποτελέσουν στοιχεία για μια ειδική ανάλυση και την ανάπτυξη των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπήσουμε την κατάσταση και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.