Κυπριακό: Στα όρια χαλαρής ομοσπονδίας

[Pagenews.gr]

Το αποτέλεσμα της μυστικής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη σπρώχνει την ηγεσία της Κύπρου σε αχαρτογράφητα νερά.

Και όπως φάνηκε από το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να ανοίξει στο τραπέζι ακόμα και θέματα ταμπού προκειμένου να ψάξει τρόπους που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου έγινε με τη συνδρομή του Νίκου Κοτζιά.

Όπως αναφέρθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό του να διευθετήσει μια άτυπη και συνάμα μυστική συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη.

Αυτό που βγήκε από τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου και τέθηκε χθες ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας κινείται στην εξής βάση:

α) Για την Τουρκία (και για την τουρκοκυπριακή ηγεσία) η αναζήτηση λύσης μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών έχει εξαντληθεί και πρέπει να ψάξουν για μια άλλη οδό διαπραγματεύσεων,
β) Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων και της διατήρησης στρατευμάτων στο νησί,
γ) Υπάρχει επιμονή στην «ΤΔΒΚ», δηλαδή η λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί.

Είναι εμφανές ότι ο Μ. Τσαβούσογλου ήθελε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να θέσει το δικό του πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμένει την ελληνοκυπριακή πλευρά να κινηθεί στο Κυπριακό. Και όπως φάνηκε από το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο αυτή η πίεση έχει ως έναν βαθμό μεταφερθεί στη Λευκωσία η οποία άρχισε να βάζει διάφορα θέματα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά τη συζήτηση στο Ε.Σ. φαίνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι διατεθειμένος να κινηθεί πλησίον των ορίων της «χαλαρής ομοσπονδίας», ευελπιστώντας ότι κατά αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώσει τη συνέχιση των συνομιλιών.

Η πρόταση Αναστασιάδη κινείται στη λογική της παραχώρησης περισσότερων εξουσιών στα συνιστώντα κρατίδια, να υπάρχει μια πιο χαλαρή κεντρική κυβέρνηση, αλλά υπό τον όρο ότι όλα αυτά θα διασφαλίζουν το ενιαίο της μιας κρατικής οντότητας.

Βάζοντας αυτή την πρόταση κάτω η ελληνοκυπριακή πλευρά ελπίζει ότι θα καταφέρει να πείσει τον Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς τον οποίο θα διαμηνύσει την ίδια ώρα πως δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει την απαίτησή του για να έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα του βέτο σε όλα τα ζητήματα.

Ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες:

Πρώτον, να υπάρξει μιας μορφής εκ του σύνεγγυς επαφή ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη,
Δεύτερον, να γίνουν συζητήσεις –αν όχι σε επίπεδο ηγετών– σε επίπεδο επιτροπών εάν αυτό διευκολύνει τον διάλογο, και
Τρίτον, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει και τα 103 θέματα που κατέγραψαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Εκεί όμως που έχουν όλοι στραμμένη την προσοχή τους είναι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία αναμένεται να σταλεί τέλη αυτής ή αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί στις 30 Οκτωβρίου από το Σ.Α. το οποίο και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Ως εκ τούτου η όποια νέα επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην περιοχή θα πρέπει να τοποθετείται εντός Νοεμβρίου ή και αργότερα.

Πέραν όμως των διαπραγματεύσεων είναι και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπου όλοι κατανοούν ότι τα πράγματα δεν θα μείνουν ως έχουν. Όπως εξήγησε ο ΠτΔ στην πολιτική ηγεσία ο ΓΓ του ΟΗΕ παίρνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια έκθεση με την οποία ζητά ανανέωση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Απ’ εκεί και πέρα είναι θέμα απόφασης του Σ.Α. του ΟΗΕ και εάν βρεθεί ένα από τα πέντε μέλη και τοποθετηθεί εναντίον τότε το ψήφισμα δεν περνά.

Ο ΠτΔ τόνισε για άλλη μια φορά πως η όποια απόφαση ληφθεί σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα έχει να κάνει με το Κυπριακό, αλλά είναι λόγω των ευρύτερων αποφάσεων που λαμβάνονται στον διεθνή οργανισμό για αναδιοργάνωση των ειρηνευτικών αποστολών σε παγκόσμια κλίμακα.

X