Κουντουρά: Η Ε.Ε. να δείξει αλληλεγγύη για την ανθρωπιστική κρίση – Δεν θέλουμε νέα Μόρια

EU_Kountoura [Συνοδευτικό Υλικό από Δελτίο Τύπου - Έλενα Κουντουρά]

Την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η ανθρωπιστική κρίση με επίκεντρο τη Μόρια και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στο προσφυγικό ζήτημα, κάλεσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενη προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον και τη Γερμανική Προεδρία, η κυρία Κουντουρά υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό έχει αποτύχει και οι ευθύνες αυτής της αδιέξοδης πολιτικής μετατοπίζονται από την ΕΕ των 27 στις χώρες υποδοχής.

«Η μέριμνα για τους αιτούντες άσυλο δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας ή της Ιταλίας. Είναι ευθύνη Ευρωπαϊκή. Και η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως πότε θα δεχόμαστε να σηκώνουν το βάρος της ευθύνης για το προσφυγικό τα ελληνικά νησιά;» Αναφερόμενη στη Μόρια, εγκάλεσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ότι δημιούργησαν μία μορφή άτυπων φυλακών, παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο των προσφύγων. Και τόνισε εμφατικά: «Η λύση σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση δεν είναι άλλη μια Μόρια. Χρειάζεται
απάντηση ευρωπαϊκή στη βάση μιας αληθινής αλληλεγγύης!». Η κυρία Κουντουρά πρόταξε ως επιτακτική ανάγκη τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Η ευρωβουλευτής ζήτησε επίσης από την Επιτροπή να διασφαλίσει την υποχρεωτική και αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, με σταθερόπροκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού των προσφύγων σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.,ως τη βάση για το νέο «Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» που αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι βιώσιμο και δίκαιο.

Η Επίτροπος Γιόχανσον στη δευτερολογία της έκανε ειδική ονομαστική αναφορά στην παρέμβαση της κυρίας Κουντουρά. Συμφώνησε απόλυτα με την κατηγορηματική θέση που εξέφρασε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες και δήλωσε ότι στο νέο Σύμφωνο θα προβλέπεται υποχρεωτική αλληλεγγύη.

X