Κουρτς: Η Αυστρία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ΕΕ

«Προσωπικά, θεωρώ ότι η Αυστρία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον είμαστε φιλοευρωπαίοι, θα πρέπει όχι μόνο να υποστηρίζουμε την Ευρώπη, αλλά να αποτελούμε έναν ιδιαίτερα ενεργό δρών στην περιοχή», δήλωσε ο νικητής της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Είναι σαφές τι προτίθεμαι να κάνω τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, το Λαϊκό Κόμμα (OeVP) του κ. Κουρτς έλαβε το 31,5% των ψήφων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι πιθανότερος εταίρος για τη δημιουργία συνασπισμού είναι το Κόμμα της Ελευθερίας (FPOe), το οποίο κατέκτησε την τρίτη θέση με ποσοστό 26,0%.

Κουρτς: «Θα συνεχίσω την πολιτική μου στο προσφυγικό»

Προς το παρόν ο μεγάλος νικητής των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν θέλει να αποκαλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο. «Αναζητούμε εταίρους για να προωθήσουμε αλλαγές στην Αυστρία» αρκέστηκε να πει χθες μετά την ανακοίνωση των …

Το FPOe αναφέρει ότι η κυριαρχία της Αυστρίας και το «ιδεώδες μιας Ευρώπης των πατρίδων απειλούνται όλο και περισσότερο», ιδίως με το «στόχο της ΕΕ να είναι ένα συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό τέρας».

Το εν λόγω κόμμα επιθυμεί να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και η Αυστρία να ενταχθεί ενδεχομένως στην ομάδα Visegrad.

DW: Νέα αυστριακή κυβέρνηση με το ακροδεξιό FPÖ(;)

«Το 2017 θα είναι η χρονιά του FPÖ», δήλωνε με περισσή αισιοδοξία πριν από δέκα περίπου μήνες, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος των αυστριακών Φιλελευθέρων Χάινς-Κρίστιαν Στράχε. Είχε προηγηθεί η ήττα του ακροδεξιού υποψηφίου για την ομοσπονδιακή προεδρία Νόμπερτ Χόφερ …

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρτς δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, λέγοντας ότι «σκόπιμα» επέλεξε την πρωτεύουσα της ΕΕ για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά τις εκλογές. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, πρόκειται να συναντηθεί με τους προέδρους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ.

Σε επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο πρόεδρος Γιούνκερ προσέβλεπε έντονα στην επιτυχία του Κουρτς, για το σχηματισμό μιας «φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης». Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα του FPOe ως «μεγάλη πρόκληση».

X