Κουρτς: Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη ΕΕ για τα καίρια ζητήματα

Το άρθρο αποτελεί ειδικό αφιέρωμα της Euractiv στο νικητή των εκλογών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, η ΕΕ μπορεί να βασιστεί σε έναν ευρωπαϊκό εταίρο στη νέα αυστριακή κυβέρνηση. Αναμένουμε μια πολιτική που βασίζεται σε συντηρητικές αξίες, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόθυμη να μεταρρυθμιστεί. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό μεταξύ του ÖVP και του FPÖ βρίσκονται σε εξέλιξη. Η σύσταση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να είναι ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρώπη.

Πέρα από το νεαρό της ηλικίας του και την αυτοπεποίθησή του στον κύκλο των υπευθύνων για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση του όσον αφορά τη μετανάστευση. Η πολιτική αυτή ήταν ζωτικής σημασίας, για να καταστεί το Λαϊκό Κόμμα νούμερο ένα στην Αυστρία.

Η δέσμευση για μια «Χριστιανο-κοινωνική πολιτική»

Εκτός από λύσεις για τη μετανάστευση και την ένταξη, στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Κουρτς δεσμεύτηκε πρωτίστως για «αλλαγή». Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτει ένα από τα μεγάλα πολιτικά του πρότυπα, τον αντιπρόεδρο του ÖVP, Alois Mock, ο οποίος έγραψε στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας:

«Η Αυστρία του αύριο μπορεί να είναι το άθροισμα των επιτευγμάτων μας και της προνοητικότητας μας, αλλά μπορεί επίσης να είναι το άθροισμα της αμέλειας μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια πολιτική που να μας δίνει μια εικόνα των δυνατοτήτων που μπορεί να επιτύχει η χώρα μας μέσα από τη συνειδητή δράση για την επίτευξη των στόχων».

Με αυτή τη φράση, ο Κουρτς έθεσε ψηλά τον πήχη για το πολιτικό του έργο. Προσπαθεί να κατευνάσει τους αμφισβητίες με μια ξεκάθαρη δέσμευση για μια «χριστιανο-κοινωνική πολιτική».

«Στην πράξη, η χριστιανο-κοινωνική ευθύνη για μας σημαίνει να βοηθάμε τους αδύναμους στην κοινωνία μας, ώστε να διάγουν μόνοι τους μια ζωή ελευθερίας και προσωπικής ευθύνης. Με αυτό τον τρόπο εννοούμε τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην Αυστρία, αλλά και τις τοπικές ενισχύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Την ίδια στιγμή, η χριστιανο-κοινωνική αλληλεγγύη στην κοινωνία μας δεν πρέπει να είναι μονόδρομος: η αλληλεγγύη αξίζει σε εκείνους που καθιστούν το κράτος πρόνοιας δυνατό με τα επιτεύγματά τους».

Διαχωρισμός από τους Σοσιαλδημοκράτες

Η δέσμευση του Kουρτς έρχεται σε μια εποχή όπου το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη διέρχεται σημαντικές αλλαγές. Το ίδιο ισχύει για τα μεγάλα κόμματα της Αυστρίας, τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς και τους Συντηρητικούς.

Έχει γίνει δύσκολο για τους ψηφοφόρους να διακρίνουν τον πολιτικό προσανατολισμό των μεγάλων κομμάτων. Για παράδειγμα, ενώ το SPÖ τάχθηκε υπέρ της μείωσης του φόρου για τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα, που χρηματοδοτούνται από φόρο κληρονομιάς, ο κ. Κουρτς θέλησε να χρηματοδοτήσει τη μείωση του φόρου με τη μείωση της γραφειοκρατίας.

«Η πολιτική για τα επόμενα χρόνια πρέπει να δεσμευτεί ως προς το στόχο της σημαντικής μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το σημερινό 43% σε 40%. Εκτός από αυτούς τους συγκεκριμένους στόχους, υπάρχει ανάγκη για σημαντική απλούστευση της γραφειοκρατίας και για μια θεμελιώδη αλλαγή στον πολιτισμό, όταν πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιμετωπίζουν τους φορείς που ασχολούνται με τη δημόσια διοίκηση».

Προωθώντας μια οικολογική-κοινωνική οικονομία της αγοράς

Αντ ‘αυτού, ο Κουρτς θέλει να επιστρέψει στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, ένα θέμα που δεν έτυχε μεγάλης προσοχής από τα κυριότερα κόμματα στη διάρκεια της αυστριακής και της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας.

«Το πρότυπο της οικονομικής πολιτικής μας είναι εκείνο της οικο-κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός ηγέτης στη EURACTIV.

«Οι ανάγκες του παρόντος πρέπει να καλυφθούν χωρίς να μειωθούν οι πιθανότητες των μελλοντικών γενεών. Η βιώσιμη σχέση με τη φύση, την κοινωνική ευθύνη και μια επιτυχημένη οικονομική ανάπτυξη δεν συνιστά ανταγωνισμό, αλλά συμπλήρωση και ενίσχυση του άλλου».

«Το μοντέλο μιας οικο-κοινωνικής οικονομίας της αγοράς επιτρέπει την ισορροπία μεταξύ μιας αποτελεσματικής οικονομίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της οικολογικής βιωσιμότητας. Ορίζει το σωστό πλαίσιο και τα κατάλληλα κίνητρα για τη συνδυασμένη καινοτομία, ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική ασφάλεια με βιώσιμη, φιλική προς το κλίμα και προς το περιβάλλον ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Kουρτς, στην Αυστρία υπάρχει μια «κοινωνική ανισορροπία». Αυτό δεν αναφέρεται μόνο στο πώς το κράτος ασχολείται με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αλλά αντικατοπτρίζεται εξίσου στον τομέα της υγείας και της ιατρικής περίθαλψης.

Αν και η Αυστρία έχει έναν από τους υψηλότερους κοινωνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη, διαθέτει επίσης δυσανάλογα υψηλό διοικητικό βάρος.

Μεταρρυθμιστική διάσκεψη της ΕΕ προς το τέλος του 2018

Σε περίπου ένα χρόνο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη διάσκεψη στη Βιέννη, η οποία θα ασχοληθεί με μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. Παρομοίως με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Kουρτς επιδιώκει μια μορφή επικουρικότητας.

«Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «United in diversity» που σημαίνει να έχουμε το θάρρος να επιτρέψουμε την ποικιλομορφία. Ο όρος αυτός υποδηλώνει το να γίνεις πιο ισχυρός στα μεγάλα ζητήματα και παράλληλα να μην εμπλέκεσαι με θέματα στα οποία  κράτη-έθνη ή οι περιφέρειες μπορούν να πάρουν καλύτερες αποφάσεις», επεσήμανε ο κ. Kουρτς.

«Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία για συνεχιζόμενη καλή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εν πάση περιπτώσει, η ΕΕ δεν πρέπει να είναι μικρότερη και πιο αδύναμη μετά το Brexit», εξήγησε ο Αυστριακός ηγέτης.

Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη ΕΕ για τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ενισχυμένη συνεργασία για την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας ή την ορθή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να είναι συνειδητά διευρυμένη, από την προστασία των εξωτερικών συνόρων μέχρι την τελωνειακή ένωση», υπογράμμισε ο κ. Κουρτς.

Αναφορικά με την οικονομική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε οι υπόλοιπες περιοχές του κόσμου όχι μόνο να μην μας ξεπεράσουν, αλλά και να μην μας ανταγωνιστούν. Για παράδειγμα, η συνολική οικονομική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σήμερα στο 20% [της παγκόσμιας παραγωγής]. Ωστόσο, οι προβλέψεις εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό μερίδιο θα μειωθεί σταδιακά κάτω από το 15%», ανέφερε στη EURACTIV.

Προειδοποίησε, ακόμη, ότι η έλλειψη οικονομικής δυναμικής θα έχει διαφορετικές και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Kουρτς μπόρεσε να εδραιωθεί ως φιλοευρωπαίος πολιτικός. Ωστόσο, για ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς, το γεγονός ότι η δεξιά εθνικιστική ομάδα της ΕΕ μπορεί να ενισχυθεί με το FPÖ στην κυβέρνηση προκαλεί ανησυχίες.

Ερωτηθείς τι μπορεί να αναμένει η ΕΕ από την Αυστρία, ο κ. Kουρτς δήλωσε στη EURACTIV:

«Βλέπουμε την Αυστρία ως συνδετικό κρίκο μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η χώρα πρέπει να συμβάλλει στην μείωση των εντάσεων στην Ευρώπη και να επαναφέρει την προσοχή στις ομοιότητες, όπως την κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Ο Αυστριακός πολιτικός θέλει να διατηρήσει και να επεκτείνει τις σχέσεις του με τα ανατολικά και νοτιοανατολικά γειτονικά κράτη. Εντούτοις, αποδίδει μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι «η ΕΕ ενεργεί ιδιαίτερα ανεξάρτητα και συνεργάζεται ακόμη πιο στενά στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφαλείας και την άμυνα».

X