Κόντρες και συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit

Παράταση ως τις 22 Μαΐου δίνουν στο Brexit oι αρχηγοί των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα εγκρίνουν τη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

Όπως αναφέρεται σε προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου της Ε.Ε., είναι αδύνατο να υπάρξει παράταση του Brexit πέρα από την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου η συμφωνία αποχώρησης. Οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση, ανακοίνωση ή άλλη δράση πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας αποχώρησης» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται πως πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συζητούν και τις εναλλακτικές της παράτασης του Brexit ως τις 7 Μαΐου ή ως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters, η Γαλλία είναι αυτή που πιέζει για παράταση ως τις 7 Μαΐου.

Οι Financial Times μεταδίδουν μάλιστα πως υπήρξε κόντρα ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την Άγγελα Μέρκελ σε μεταξύ τους συνάντηση. Ο κ. Μακρόν ζήτησε να υιοθετήσει η Ε.Ε. πιο αυστηρή στάση, με την κα. Μέρκελ να του επισημαίνει πως η ιστορία θα τους κρίνει πολύ αυστηρά αν επιτρέψουν να υπάρξει ένα χαοτικό Brexit.

Γιούνκερ: Νέα συνάντηση αν δεν εγκριθεί η συμφωνία της Μέι

Νέα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, «στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε μία δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα», ενημέρωσε ο Γιούνκερ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Μέρκελ: Να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε συντεταγμένο Brexit

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο.

Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, δήλωσε η Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της, δήλωσε.

Μακρόν: Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο από τη Βρετανία

Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Μακρόν. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.

Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ρούτε: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε παράταση για το Brexit

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης θα βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Τελεσίγραφο στο Λονδίνο

Να τη βοηθήσει να σωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Brexit ζήτησε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να δώσει τελεσίγραφο στους Βρετανούς βουλευτές: Στηρίξτε την πρωθυπουργό σας την επόμενη εβδομάδα (και τη συμφωνία της), αλλιώς ρισκάρετε να αποχωρήσετε στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

Η Μέι βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα, για τη Σύνοδο της ΕΕ, την ώρα που το Συντηρητικό κόμμα της είναι διχασμένο και αντιμέτωπο με προειδοποιήσεις, όπως αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει μικρή καθυστέρηση του Brexit, μόνο αν οι βουλευτές εγκρίνουν γρήγορα τη συμφωνία του διαζυγίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μία τρίτη προσπάθεια για να περάσει τη συμφωνία της την Τρίτη ή την Τετάρτη.